Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Israels Sverigeambassadör fick inte läsa eller kommentera på Sveriges officiella Twitterkonto. Foto: TT (Bilden är ett montage)

Bachman blockerades från Sveriges Twitterkonto

Sveriges officiella Twitterkonto, som drivs av Svenska institutet, har blockerat minst 12 000 konton som anses ägna sig åt ”drev, hot, hat och hets mot migranter, kvinnor och HBTQ-personer”. En av dem som blockerats är Israels Sverigeambassadör Isaac Bachman. – Häpnadsväckande, skriver Bachman till SVT.

Nyheter · Publicerad 15:40, 17 maj 2017

@Sweden är namnet på Sveriges officiella Twitterkonto som drivs av Svenska institutet. Kontot är tänkt att vara Sveriges ansikte utåt och har över 125 000 följare världen över. Det är inte myndigheten själv som twittrar från kontot, utan kontot lånas varje vecka ut till någon utvald person – en så kallad ”curator”.

Nu har det framkommit att minst 12 000 Twitterkonton har blockerats från Sverigekontot. Det innebär att personerna bakom dessa konton varken har kunnat läsa eller interagera med kontot. Om detta rapporterade nyhetssajten Nyheter Idag i måndags.

Anledningen till blockeringen var, enligt Svenska institutet, att kontona ”ägnar sig åt drev, hot, hat och hets mot migranter, kvinnor och HBTQ-personer” och ofta har ”högerextrem och/eller nynazistisk inriktning och hetsar även till våld”.

Ett av de konton som blockerats är Sveriges Israelambassadör Isaac Bachmans konto.

– Det kommer beklagligt nog knappast som en överraskning att Svenska Institutet, som har regeringens uppdrag att främja Sverigebilden internationellt, har valt att censurera Israels ambassadör, skriver Bachman till SVT Nyheter.

– För ett land som säger sig värna om yttrandefrihet och mångfald, är det påfallande hur Sverige fortsätter att göra Mellanösterns enda demokrati, den judiska staten Israel, till föremål för negativ särbehandling. Att därutöver inte censurera utrikesdepartementen från några av de värsta människorättsförbrytarna i världen – inklusive Saudiarabien och Iran – är ingenting mindre än häpnadsväckande som exempel på dubbla måttstockar, skriver han vidare.

Bland övriga personer som har blockerats finns, enligt Nyheter idag, bland annat Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, flera andra sverigedemokrater och Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad, som rapporterar från krigen i Mellanöstern.

Blockeringarna har kritiserats från flera håll och kallats ”åsiktsregistrering”.

”Historisk var Sverige känt för en av världens mest professionella myndigheter. Politisk korrekthet har dock korrumperat statsväsendet, så att offentliganställda med totalitär värdegrund ser det som en rättighet att censurera åsikter de och deras vänner ogillar. Åsiktsregister, statistikförbud och svartlistning av böcker görs arbiträrt, inte på basis av objektiva kriterier”, skriver ekonomen och debattören Tino Sanandaji på Facebook.

Svenska institutet svarar på kritiken i ett uttalande på sin hemsida.

”Det fria ordet på @sweden hotas av det ökade näthatet”, skriver myndigheten.

De förklarar sitt agerande med att det är varje ”curator” som, för att slippa näthat, har rätt att välja ”vilka konton hen blockerar”.

Den curator som ansvarade för Twitterkontot den 8–14 maj – nätsäkerhetsexperten Vian Tahir – valde att använda sig av en blockeringslista där de 12 000 nämnda kontona blockerades, samt 2 000 övriga konton som sågs som ”spam”.

– Förut nollställde vi alltid alla blockeringar, men sedan i oktober har dessa fått ligga kvar. Det har vi gjort för att skydda de som twittrar åt oss, säger myndighetens talesperson Jenny Ljung till SVT.

Svenska institutet ser nu dock ut att ångra sitt agerande.

– Nu tar vi ett steg tillbaka och avblockar, sedan kommer vi att titta på vad som gäller juridiskt på den digitala spelplanen ur ett myndighetsutövande perspektiv, säger Jenny Ljung.

För ett land som säger sig värna om yttrandefrihet och mångfald, är det påfallande hur Sverige fortsätter att göra Mellanösterns enda demokrati, den judiska staten Israel, till föremål för negativ särbehandling.

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...

Nytt projekt: Trampar på spannmål för ökad skörd

Forskare i Lund undersöker om spannmålsskörden kan bli större om grödorna trampas ner. På ett försöksfält utanför Lomma trampas sädesstråna...