Herren har blivit min borg, min Gud är min tillflykts klippa.
Psaltaren 94:22

Världen idag

På måndagen samlades demonstranter utanför Migrationsverket i Solna för att protestera mot avvisningen av den kongolesiske pastorn. Foto: Mårten Gudmundhs

Avvisningen av Kongopastorn stoppades på tisdagen

Nyheter · Publicerad 11:27, 18 okt 2011

Migrationsverkets flygtransport till Kongo Kinshasa med åtta utvisade kinshasakongoleser däribland Stockholmspastorn Jean Kabuidibuidi, som skulle avgått imorgon, ställdes i sista stund in.

– Det var någonting där nere som inträffade som gjorde att vi inte fick komma, säger gränspolisen Meri Grönroos, verkställhetsansvarig för Stockholmspastorns utvisning.

– Allt har klaffat här, men omständigheterna vid migrationsmyndigheterna i Kongo har ändrats. Jag vet inte mer just nu, säger hon.

När avvisningen av Stockholmspastorn blir av är nu oklart.

– Vi vet inte riktigt hur vi ska göra. Man måste titta på varje enskilt ärende och analysera orsakerna varför det inte blev någon resa, säger Meri Grönroos som nu ska ta nya kontakter med migrationsmyndigheterna i Kongo.

I Kongo Kinshasa riskerar Stockholmspastorn Jean Kabuidibuidi att dödas för den regimkritik han framfört i Sverige och som spridits via internet. Förra torsdagen beslutade Migrationsdomstolen att han skulle hållas inlåst fram till avvisningen.

Stockholmspastorn Stefan Swärd har kämpat intensivt för att Jean ska få stanna i Sverige och när Världen idag på tisdagen når honom med nyheten om att avvisningen är inställd så blir han glatt överraskad:

– Det vore fantastiskt roligt om det stämmer. Jag har försökt nå Migrations-verket för att få veta vad som händer men inte lyckats, säger Swärd till Världen idag.

På måndagen samlades människor utanför Migrationsverkets lokaler i Solna.

Världen idag var på plats  och stämningen var kraftigt upprörd och demonstratnerna, många av dem var Jeans landsmän, levde ut sin frustration mot Sveriges beslut att visa ut honom till Kongo.

Då och då klev de ut i gatan för att hindra trafiken och på så sätt dra någon sorts uppmärksamhet till hans fall.

Ett tiotal poliser fanns på plats för att hålla ordning på demonstranterna, som i övrigt var lugna och inte på något sätt våldsamma.

Världen idag fortsätter att följa händelseutvecklingen.

Återupprätta det svenska civilsamhället

Gästledare Ett viktigt steg för att få det vacklande svenska samhället i balans är att civilsamhället... torsdag 22/10 00:00

Snart tillåts gudstjänster med upp till 300 personer

Corona. Sittande publik på högst 300 personer ska tillåtas på kultur- och sportevenemang från och med 1... torsdag 22/10 17:23

Varför tro på uppståndelsen?

Mot väggen De första kristna hävdade att de mött Jesus uppstånden. Varför ska vi ta det påståendet på allvar?... torsdag 22/10 00:00

Varför tro på uppståndelsen?

Mot väggen De första kristna hävdade att de mött Jesus uppstånden. Varför ska vi ta det påståendet på allvar?...