Vår själ väntar på Herren, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, vi förtröstar på hans heliga namn.
Psaltaren 33:20-21

Världen idag

Hela sanningen om Twitters avstängning av Donald Trump kom inte fram, menar de journalister som granskat intern kommunikation på företaget. Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT

Avslöjande: Aktivism bakom Twitters avstängning av Trump

En längre tids aktivism från olika aktörer förekom beslutet att stänga av Trumps Twitterkonto. Det avslöjas i en en av de granskningar som gjorts sedan Elon Musk tog över företaget.

Nyheter · Publicerad 20:00, 22 dec 2022

Under stor uppmärksamhet släckte Twitter, efter stormningen av Kapitolium i januari 2021, ner dåvarande USA-presidenten Donald Trumps konto. Bakgrunden var att Trump hade skrivit inlägg där han ifrågasatte valresultatet och påpekade att han inte tänkte komma på Joe Bidens presidentinstallation.

En månad senare meddelade Twitters ledning att avstängningen skulle gälla för all framtid.

Nu avslöjar Twitters nye ägare och vd Elon Musk, med hjälp av flera journalister, att avstängningen av Donald Trumps Twitterkonto var kulmen av en längre tids process. Bari Weiss skriver att Twitter under flera år fått såväl interna som externa påtryckningar om att stänga av Trumps konto. Enligt granskningen har Twitter haft olika blockeringsverktyg som man medvetet använt i syfte att osynliggöra Trump och andra konservativa röster.

Den 6 januari 2021 tilltog trycket och bara två dagar senare publicerades ett öppet brev, som fler än 300 anställda undertecknat, till Twitters dåvarande vd Jack Dorsey med krav på avstängning av Donald Trump. Senare samma dag stängdes kontot ner, trots att Twitters granskande personal inte funnit att den dåvarande presidenten brutit mot någon policy. Twitter uppgav då att man släckte ner Trumps konto i syfte att förhindra uppvigling till våld.

Bari Weiss menar att avstängningen av Trump bör ses i ljuset av att Irans ayatolla Khamenei uttryckte sig hatiskt om Israel i ett inlägg 2018 utan att bli avstängd eller blockerad av Twitter.

”Israel är en elakartad cancertumör i den västasiatiska regionen som måste avlägsnas och utrotas: det är möjligt och kommer att ske”, skrev Khamenei.

I november berättade Världen idag att Elon Musk välkomnat Donald Trump tillbaka till Twitter. Trumps konto är åter aktivt, men den amerikanske ex-presidenten har i skrivande stund inte varit aktiv sedan den 8 januari 2021.

Twitters kontakt med FBI var konstant...

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10

Viktigt att hedra pionjärerna när frikyrkligheten firar 175 år

Ledare I dag firar Sveriges frikyrklighet 175 år. Åtminstone om man betraktar dopen vid Vallersvik som... torsdag 21/9 00:40