Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

"Hjälten martyren Dalal Said Mughrabi", står det på banderollen, som sätts upp i Ramallah på Västbanken på detta foto från 2011. Senast har en grundskola på Västbanken, byggd med belgiska biståndsmedel, uppkallats efter Dalal Mughrabi, som sköts ihjäl efter en terroraktion som krävde 38 människoliv i Israel 1978. Foto: Majdi Mohammed / AP Photo / TT

Även Belgien stoppar palestinskt bistånd

Den belgiska regeringen har tills vidare stoppat bistånd till bygge eller utrustning av palestinska skolor. Beslutet togs efter att en skola som byggts med belgiska biståndsmedel uppkallats efter Dalal Mughrabi, som utförde ett omfattande terrordåd mot Israel 1978.

Nyheter · Publicerad 16:46, 10 okt 2017

Det belgiska utrikesdepartementet bekräftar i ett pressmeddelande att regeringen stödde bygget av en skola söder om Hebron på Västbanken mellan 2012 och 2013.

"När skolbyggnaden lämnades över till lokalsamhället 2013 kallades den Beit Awwa Basic Girls School. Efter det ändrades namnet till Dalal Mughrabi Elementary School. Den belgiska regeringen var inte medveten om namnbytet", uppger departementet i ett pressmeddelande på tisdagen.

Dalal Mughrabi ledde ett attentat 1978 som krävde 38 israelers liv, varibland 13 barn.

"Den belgiska regeringen fördömer otvetydigt förhärligandet av terrordåd. Belgien låter sig inte på något sätt associeras med namn på terrorister", skriver departementet, och tillägger att regeringen väntar på ett svar från den palestinska myndigheten om fallet.

Tills vidare har regeringen stoppat två projekt som rör bygget av palestinska skolor, till ett värde av 3,3 miljoner euro.

Belgien samarbetar med den palestinska myndigheten i utbildningsfrågor, och tydliggör i pressmeddelandet att landets strävan efter att främja respekt för mänskliga rättigheter och tolerans ska "avspeglas i läroplanen för de skolor som finansieras med belgiska skattemedel, liksom i namn och emblem för dessa skolor".

I emblemet för skolan som uppkallats efter Dalal Mughrabi syns både Dalal Mughrabi och en karta utan Israel. På sin Facebooksida har man dessutom lagt ut bilder som glorifierar olika palestinska dåd, skriver den amerikanska judiska tidningen The Algemeiner.

Enligt tidningen framgick det förra fredagen av skolans sida på Facebook att man öppnat för möjligheten byta namn, samtidigt som skolan i ett inlägg tidigare i veckan skrivit att "Dalals namn är ingraverat i våra hjärtan och förblir ingraverat i våra sinnen".

"Det är möjligt att ändra namnet i officiella handlingar, men mycket svårt att ändra det som finns i hjärta och samvete [...] och det är mycket svårt att underkasta sig denna intellektuella ockupation", skrev skolan i ett annat inlägg, enligt The Algemeiner.

Uppgifterna om skolan finns med i en rapport från organisationen Palestinian Media Watch, som avslöjar att det palestinska utbildningsministeriet låtit namnge minst 31 skolor efter terrorister och ytterligare tre efter personer som samarbetat med nazisterna under andra världskriget. Minst 41 skolor hyllar i sina namn olika palestinska "martyrer".

Den belgiska biståndsorganisationen BTC har byggt 23 skolor på Västbanken sedan 2001 och har planerat att finansiera bygget av ytterligare tio fram till år 2020, enligt uppgifter på dess hemsida, skriver The Algemeiner.

Som Världen idag tidigare rapporterat har Sverige, Schweiz, Nederländerna och Danmark tidigare i år fryst bistånd till en palestinsk kvinnoorganisation. Detta sedan ett ungdomscenter på Västbanken namngivits efter Dalal Mughrabi.

Den belgiska regeringen fördömer otvetydigt förhärligandet av terrordåd. Belgien låter sig inte på något sätt associeras med namn på terrorister.

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Gärna avskaffade bidrag – men först avdragsrätt

Ledare Världen idag har rapporterat att samfunden fortsatt vill söka statsbidrag även om staten inför... torsdag 11/8 00:00

Östgötar ska få höra om Jesus

Evangelisation. För tredje året i rad anordnar organisationen Open Air Campaigners (OAC) nästa vecka ett... torsdag 11/8 00:00

Låt oss ivrigt söka vinna Andens gåvor

Krönikor Måndag morgon i Kenya. Huvuduppdraget med kampanj och kvinnokonferens var avklarat. Människor hade... torsdag 11/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier