Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Under söndagens två gudstjänster hittade över 700 personer till Hillsongs nya kyrka Nalen, på Regeringsgatan i Stockholm. På förmiddagen predikade Andreas Nielsen och på kvällen Cristine Caine från Hillsong i Australien. Foto: Erik Lundström

Av nåd fick Hillsong Nalen

STOCKHOLM. Hillsong Stockholm med importerat koncept från Australien, växer så det knakar.På bara fem år har man gått från 20 till 700 personer på sina möten som församlingen tvingats dubbla för att alla ska få plats.Och i söndags tog pastorn Andreas Nielsen och hans team klivet in på Nalen.

Nyheter · Publicerad 15:00, 13 maj 2011

Jag har fått det berättat för mig att det blir människor frälsta varje vecka på Hillsong, en del inplockade direkt från gatan och efter att ha gått från trottoaren in till kyrksalen, börjar jag att förstå vad folk menar. Först tar ungdomar i 25-årsåldern, klädda i moderiktiga t-shirtar med Hillsongslogga, mig direkt i handen och säger "Välkommen!".

Men Hillsongvärdarna hälsar inte bara på mig på gatan utanför Nalen, utan även i entrén och i mingel­loungen. Det känns som jag har kommit i mål på Vasa­loppet – och vunnit. Vid dörrarna som tar mig in till kyrksalen står också människor som hälsar och väl därinne blir jag av flera personer som hälsar på mig, slussad till en ledig plats.
Det är en enorm välkomst­kommitté som faktiskt gör det möjligt för människor direkt från gatan att bokstavligt bli tagna in i kyrkan och frälsta på församlingens söndagsmöten.

I början av invigningsguds­t­jänsten, när pastor Andreas Nielsen tar fram saxen för att klippa det röda bandet från scenen, passar han på att berömma de 70-talet volontärer, som varje söndag sliter från morgon till kväll.
– Det är ni som gör den här kyrkan. När vi klipper bandet är det en symbol på att vi flyttar in på Nalen, men också för att vi öppnar upp en väg in i Guds framtid för oss. Here we go! säger han och klipper bandet.
Efteråt kommer församlingsmedlemmen Carola Häggkvist upp på scenen och sjunger "Min Gud tillhör äran".

Många ungdomar har i dag hittat till Nalen som rymmer runt 450 personer. De flesta är i åldern 20 till 30 år, en del har barn som har en egen avdelning i Kids church vägg i vägg med stora kyrkan. Stora legobitar i olika färger pryder barnens scen, där de får sjunga och höra om Gud.
– Det har varit en otroligt spännande resa, där fokus har varit på att möta Gud på riktigt. Det har vi stått fast vid vecka efter vecka, säger Jan Liljero, styrelsemedlem i församlingen.
– Det genuina i våra möten tar tag i folk, därför ser vi människor komma till avgörelse varje vecka.
Han nämner ordet commitment (överlåtelse) som svar på varför så många väljer att ställa upp volontärt i kyrkan. Han säger också att det är viktigt att göra budskapet relevant och uttrycket modernt.

Takkronorna och de enorma pelarna runt om i salen, påminner om historiens vingslag, för Hillsongs nya kyrka är verkligen legendarisk.
Den invigdes första gången som nöjesmetropol 1886, men tappade på 1960-talet sin status som nöjeslokal, och 1968 flyttade dåvarande LP-stiftelsen in i lokalerna fram till 1997, då man gick i konkurs och artistorganisationen SAMI tog över. När församlingen skrev under avtalet berättade Nalen-ledningen omedelbart om den kristna historiken i huset. Jan Liljero, själv uppväxt i Filadelfiakyrkan, besökte ibland själv LP-verksamheten på Nalen då det begav sig.
– Inte trodde jag väl att jag trettio år senare skulle var med och leda en nystartad pingstförsamling in i lokalerna. Men nu är vi här och jag är otroligt glad och ödmjuk för att få vara med, säger Jan Liljero.

Mitt bland rökmaskiner, multimedia och coola ungdomar med trendiga kläder, brinner pastor Andreas Nielsen för en sak: Att återupprätta tron på kraften i den lokala församlingen. Klockan är strax efter ett, gudstjänsten är slut, och Andreas Nielsen har precis sagt hej då till Carola Häggkvist ute i Nalens flotta foajé. Han slår sig ner i en snurrfåtölj och tar en bit av Hillsongtårtan, som församlingen dagen till ära fått från en konditor, för att fira de nya lokalerna.
– Det känns rätt att vara här på Nalen. Det är en blandning av entusiasm och en känsla av att det är stort. Jag hade aldrig kunnat drömma om det här för fyra år sedan, säger han medan han sväljer ner tårtan med kaffe ur en trendig plastmugg.

För fyra och ett halvt år sedan startades församlingen med tiotalet vänner. I dag är man uppemot 700 gudstjänstfirande personer, har dubbla gudstjänster och är nyinflyttad på Nalen. Trots det har församlingen endast två anställda.

Hur är det möjligt att driva en församling på 700 personer med bara två avlönade
– Svaret är alla våra volontärers engagemang.

Hur får ni dem att ställa upp söndag efter söndag?
– Jag tror att det beror på att vi har sett frukt hela vägen. Alla volontärer har förvandlade liv när inpå sig. Där i finns motivationen.

Blir tanken på att bygga den lokala församlingen  revolutionerade i en stad som Stockholm,där många går runt till olika församlingar?
– Det vet jag inte. Det är i alla fall revolutionerande för mig. Jag har noterat att kyrkorna här inte är fulla, och att kyrkan i Sverige har en ganska perifer roll i samhället i stort. Gud har inte byggt sin kyrka för att vi ska göra några gerillainbrytningar i världen då och då, utan för att den ska vara i centrum.
– Jag tror att vi har ett mandat att få vara med och bidra till att nästa generation får återupptäcka kraften i en själavinnande lokal församling. Det är inte bara en idé, utan det är Guds plan. Att säga att man älskar Jesus, men inte vill ha församlingen är ju som att säga till sin bästa kompis: "Jag gillar dig, men jag tycker inte om din fru!". Jesus gav sitt liv för bruden, vi har fått en möjlighet att få henne att vara allt som han vill att hon ska vara.

Vad betyder Nalen för er som församling?
– Å ena sidan bor ju inte Gud i hus, utan i hjärtan, men å andra sidan betyder det mycket eftersom vi har en kallelse och vara med att återupprätta kärleken till och tron på kraften i den lokala församlingen. Det är en enkel lokal att bjuda med människor till, men jag har svårt att tänka mig att folk kommer hit bara för att de känner till Nalen – kyrka byggs en och en.

Vad betyder draghjälpen från Australien för dig?
– Brian Houston är min pastor och vi startade ju kyrkan för att han bad oss göra det. Det är en jättestor hjälp att ha någon som Brian som uppmuntrar och formar en. Det är helt enkelt ovärderligt. Man har auktoritet för att man står under auktoritet. Jesus stod under fadern.

Vad kan ni bidra med i den svenska pingströrelsen?
– Det har jag inte tänkt på. Vi har haft sånt fullt schå att få det här att flyta. Om vi kan bidra med att kanske inspirera att vinna människor för Gud så är det fantastiskt.

Erik Lundström
erik.lundstrom@varldenidag.se

Andreas Nielsen betonar att även om Nalen är en häftig byggnad, så byggs kyrkan främst av människor – en och en. Foto: Erik Lundström

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

26 irakiska medborgare tvångsutvisade från Sverige

Politik. 26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen,... onsdag 27/9 22:00

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00