Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Foto: Lukas Berggren, chefredaktör Världen idag.

Åtta tips för att åka ur riksdagen 2014!

Nyheter · Publicerad 00:00, 19 dec 2011

Vi har åtta partier i riksdagen. Två av dem är lite större; Moderaterna och Socialdemokraterna. I SCB:s senaste opinionsundersökning får Moderaterna 33,4 procent av väljarstödet, medan Socialdemokraterna får 27,7 procent. 
Tillsammans skulle de således få 61,1 procent av rösterna om det vore val i dag. Kvar blir 38,9 procent som skall fördelas på sex partier. Det blir i genomsnitt 6,5 procent per parti. Med tanke på att det finns en fyraprocentspärr till riksdagen kan vi konstatera att det blir en tuff valrörelse 2014. 
Alla mindre partier har ambitionen att bli större, eller rent av stora. Sanningen är ändå att det bara finns 100 procent av röster att fördela, så om någon blir större sker det ofrånkomligen på bekostnad av någon annan.

Sällan har betydelsen av att profilera det egna partiet, tydliggöra identiteten, kommunicera effektivt och hitta vägar in i väljarnas hjärtan varit större. Mot den bakgrunden bjuder vi i dag på ”Åtta tips för det parti som vill åka ur riksdagen”. 
Det är en slags omvänd pedagogik. Den som följer tipsen lär ha svårt att klara sig kvar. Vi bjuder på tipsen redan nu, så att det ska finnas gott om tid för rannsakan och bättring för partier som upplever att de har slagit in på en ohållbar väg.

1. Fjärma er från partiets ideologiska rötter. Det här är viktigast av allt!

2. Lyssna inte, eller förklara åtminstone bort, intern kritik. Om den interna kritiken kommer från personer som har visat ett starkt resultat i kommunval (gärna över 44 procent), så var extra noga med att vifta bort den. Ta inte till er opinionsundersökningar, utan bemöt varje invändning mot den rådande kursen med ”vi behöver ännu mer av samma, snart vänder det”.

3. Försök hålla er väl med alla. Stöt er inte med någon alls, utan försök vinna tävlingen om det ”snällaste partiet”. Särskilt viktigt är detta i regeringsförhandlingar, där ni måste låta de andra partierna sätta gränserna för vad ni själva begär. Repetera mantrat: ”Tänk på sammanhållningen!” om ni riskerar att höja rösten i någon av era viktiga frågor, eller om ni (hemska tanke!) råkar uppfattas som tydliga.

4. Motarbeta partiets kärnväljare. Skäms gärna för dem när de kommer på tal, och se till att de inte engagerar sig i partiet. Tänk på att man alltid kan kompensera behovet av engagerade partimedlemmar med att kasta in en kändis emellanåt.

5. Försök att på allt sätt marginalisera personkryssade riksdagsledamöter. Betrakta de väljare som har kryssat in dem som ”fel sorts väljare” och fokusera i stället på ”nya väljare”. 
Särskilt effektiv är den här metoden om ni aldrig besöker kärnväljarnas konferenser och sammankomster, men gladeligen paraderar i ideologiska motståndares karnevaltåg. Jackpot!

6. Häng gärna ut förtroendevalda offentligt, särskilt de med ett starkt stöd bland gräsrötter och väljare. Tänk på att partiledaren måste göra detta, så att förtroendet skadas riktigt ordentligt.

7. Lansera en massa paroller och fyll dem inte med ett sakpolitiskt innehåll. Om ni ska engagera er sakpolitiskt så gör det enbart i en sorts frågor, maximalt. Var noga med att inte förankra parollerna innan de lanseras, utan låt partipresidium, verkställande utskott och partistyrelse vara lika oförberedda som alla andra på dem. Förankra så lite som möjligt i partiledningen, utan fatta beslut i partiledarens stab. Sammankalla absolut inte partipresidiet!

8. Personer som får ett starkt stöd som partiledare för en tydligare linje måste ni ovillkorligen rensa ut. Uppmana också sådana att inte kandidera till partistyrelsen, då riskerar ni att trenden vänder. Se istället till att alla i partistyrelsen drar åt samma håll - nedåt i opinionen! 

Tycker du som läsare att något parti har tagit för många av tipsen till sig, var vänlig och berätta för dem att de är på fel väg. De kan ju inte självmant vilja åka ur riksdagen. Eller hur?!

En skammens vecka i FN

Israelkommentar Vad förenar skurkstater såsom Kuba, Iran, Nordkorea och Venezuela? De senaste åren har representanter för bland annat dessa regeringar samlats i...

Rapport: Rättsosäker prövning av konvertiter

Kyrkornas konvertitutredning Asylprövningen för afghaner som konverterat till kristendom är rättsosäker och godtycklig, enligt en kartläggning som omfattar 619 afghanska...