Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) håller jultal på Haymarket i Stockholm. Åtta riksdagsledamöter från Liberalerna vill se honom som statsminster. Foto: Jessica Gow/TT

Åtta L-ledamöter vill ha Ulf Kristersson

Åtta av Liberalernas riksdagsledamöter vill släppa fram moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister. De varnar för ett samarbete med Socialdemokraterna.

Nyheter · Publicerad 16:11, 8 jan 2019

I en debattartikel i Expressen skriver de åtta att ”det bästa för Sverige är att Ulf Kristersson blir statsminister.”

Partiets riksdagsgrupp består av sammanlagt 20 ledamöter och artikelförfattarna utgör därför lite färre än hälften av gruppen.

De skriver att ”om Liberalerna inleder ett samarbete med Socialdemokraterna skapas med all sannolikhet det konservativa block Jimmie Åkesson önskar. Det skulle göra svensk liberalism väsentligt svagare.”

De åtta betonar dock att L inte ska släppa fram Kristersson villkorslöst.

”En moderatledd regering ska inte förhandla med SD eller V. Om en regering lägger fram förslag som strider mot liberal ideologi och inskränker individens grundläggande fri- och rättigheter, ska Liberalerna säga nej och då rikta misstroende mot regeringen”, skriver de.

Som exempel anges i debattartikeln att liberaler aldrig kan acceptera inskränkningar i abort­rätten eller fri media.

Bland de åtta riksdagsledamöterna har flera redan tidigare offentligt gått ut med att de är emot ett samarbete med Social­demokraterna i regeringsfrågan. Bland dem finns den ekonomisk-politiske talespersonen Mats Persson och den integrations­politiske talespersonen Gulan Avci, som även är ordförande för Liberala kvinnor.

Övriga artikelförfattare är den försvars­politiske talespersonen Allan Widman, Juno Blom, Robert Hannah, Johan Pehrson, Bengt Eliasson och Helena Gellerman.

De åtta skriver också att de inte vill att Liberalerna ska samarbeta med SD och ”inte heller låta SD styra våra sakpolitiska ställningstaganden”.

”Däremot ska vi lägga fram de förslag vi tror på utan att ängsligt snegla på vad andra partier står för”, fortsätter de åtta.

Artikelförfattarna anser att den rödgröna regeringen under den senaste mandatperioden uppvisat en stor oförmåga att ta itu med samhällsproblem och saknar en plan för Sverige.

”Att ge den rödgröna regeringen förnyat förtroende sänder därför en märklig signal”, skriver de åtta riksdagsledamöterna.

Om Liberalerna inleder ett samarbete med Socialdemokraterna /.../ skulle göra svensk liberalism väsentligt svagare.

Viktiga datum i jakten på en regering

10 januari: Tal­man­nen träffar Stefan Löfven och därefter Ulf Kris­ters­son i riksdagen.

14 januari: Talmans­runda genomförs med alla partiledarna och talmannen presenterar därefter en statsministerkandidat.

16 januari: Stats­mini­steromröstning hålls i riksdagen. Den partiledardebatt som skulle hållas den dagen flyttas till 30 januari.

Om ingen statsminister blir vald i tredje omröstningen kommer en fjärde och sista statsministeromröstning hållas den 23 januari. Förslaget till statsminister kommer att läggas fram den 21 januari. Misslyckas även den fjärde omröstningen ska ett extraval utlysas. Det måste hållas inom tre månader. Eftersom val ska hållas på en söndag blir söndagen den 21 april det sista datum ett extraval kan hållas.

Har politikerna lärt sig läxan från förra valkampanjen?

Israelkommentar Man skulle kunna tro att med två val så tätt inpå varandra som april och september, borde resultaten bli ganska lika. Men det är verkligen inte...

Ger miljoner för ökad judisk säkerhet i Malmö

Samhälle. Judiska församlingen i Malmö får 40 miljoner kronor av företagsledarna Lennart Blecher och Dan Olofsson för att kunna öka säkerheten, rapporterar...