Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

Att förneka Förintelsen kan bli olagligt

Regeringen vill göra det straffbart att förneka Förintelsen. Nu tillsätts en kommitté som ska utreda frågan. Från judiskt håll kommer det dock inte bara jubelord om förslaget.

Nyheter · Publicerad 19:00, 26 okt 2021

Antalet Förintelseöverlevande minskar vilket gör att det ”värsta brottet över alla tider” blir lättare att glömma bort. Det säger justitieminister Morgan Johansson (S) på en pressträff.

Det tillsammans med att antisemitiska kraf­ter växt sig starkare och att budskap kan få stor spridning via sociala medier gör att en kriminalisering av Förintelseförnekelse behövs, säger han.

– Att förneka Förintelsen är antisemitism, säger Johansson.

Alla partier i Sveriges riksdag ska ingå i en parlamentarisk kommitté som ska ta ställning till om det ”bör införas ett särskilt straffansvar för offentligt urskuldande, förnekande eller flagrant förringande” av Förintelsen. Även folkmord och krigsförbrytelser kan bli kriminellt att förneka.

En anledning till att regeringen fått upp ögonen för frågan är ett rambeslut i EU från 2008 om rasism.

Flera partier har dock uttryckt kritik mot regeringens planer. Ett förbud förändrar ingenting i grund och botten, samtidigt finns det principiella invändningar mot att göra ändringar i grundlagen.

– Man ska naturligtvis alltid vara försiktig med det, samtidigt kan jag säga att normen i EU är att det här är uttryckligen kriminaliserat, säger Johansson.

Även från judiskt håll kommer kritik.

– Problemet är att det är svårt att skriva en lag som fungerar. Det finns antisemiter och Förintelseförnekare också i länder med förbud, säger Svante Weyler, ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism till SVT.

Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet, välkomnar att regeringen utreder ett förbud, men tycker att annat är mer angeläget.

– I dag har vi stora problem med ökad aktivitet hos nazister och våldsbejakande islamister och där ser vi att polis och åklagare inte alltid hinner med att ta hand om det. Det är kanske där man borde börja, säger han till SVT.

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00

Senaste nytt

    Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

    Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier