På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

”Åter som på Sovjettiden”

Förföljelsen av kristna blir allt värre. Det menar Missionsorganisationen Ljus i öster.– Läget i många av de länder vi jobbar i är åter lika illa som under sovjettiden. Det gäller speciellt de muslimska ”stan”-länderna i Centralasien där det efter 1990-talets totala öppenhet gradvis har blivit värre och värre för de kristna, säger missionsföreståndare Hans Lindstrand.

Nyheter · Publicerad 12:08, 13 maj 2013

Ljus i öster, som bedrivit missionsarbete i 110 år, har årskonferens i Hällefors till helgen, med förföljda kristna som tema. Samtidigt lanseras också en hemsida med namnet FFF, förbön för förföljda, på adressen www.persecuted.se. Ljus i öster vill särskilt uppmärksamma att utvecklingen går i fel riktning i många av de länder som man arbetar i.

– Nu är vi tillbaka på ruta ett igen. Det har knappast gått att registrera en ny evangelisk församling i Centralasien på tio år – och utan registrering blir allt man gör olagligt. I många av länderna tvingas även gamla församlingar att omregistrera sig och då mister många sin tidigare registrering, säger Hans Lindstrand i ett pressmeddelande.
– Det är ändå positivt att möta pastorer och kristna ledare i dessa länder. De är kreativa och hittar nya vägar att nå ut och trots svårigheterna blir nya människor kristna hela tiden.

– Nu är det åter dags att sätta fokus på frågor om förföljelse och religionsfrihet. Genom vår hemsida www.persecuted.se vill vi aktualisera fall där kristna sitter fängslade för sin tro och mana till handling. Där finns adresser och exempel på hur man kan skriva uppmuntrande brev till kristna trossyskon i fängelse, berättar Hans Lindstrand.

Under årskonferensen, som hålls i korskyrkan i Hällefors under lördag och söndag, medverkar turkmenske pastorn Batyrjan Nurov, som lever i exil men predikar för sina landsmän över satellit-tv. Bengt Sjöberg kommer också att hålla ett seminarium om konvertiter som söker asyl i Sverige.

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se

Människovärde avgör inte kristen äktenskapssyn

Ledare Är meningsfull dialog möjlig? Nutidens aggressiva samtalsklimat kan få också en obotlig optimist... lördag 8/5 00:10

Vi måste vårda oegennyttan med varsamhet så att den lever kvar.

Gästkrönika Som svenskar är vi små droppar i ett hav av människor. Obetydligheten och maktlösheten inför... lördag 8/5 00:00

Världen idag AB fick ny styrelseordförande

Världen idag. Per-Olof Eurell avgick som ordförande för Världen idags styrelse i samband med torsdagens... fredag 7/5 16:35

Senaste nytt

    Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

    Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier