Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Asia Bibis öde fortfarande ovisst

Den kristna kvinnan Asia Bibi frikändes från hädelse av Pakistans Högsta domstol i förra veckan. Men efter tre dagars omfattande protester har regeringen ingått en överenskommelse med det islamistiska parti som lett demonstrationerna. Asia Bibis advokat, som flögs till Europa efter frikännandet, är övertygad om att den kristna fembarnsmamman snart blir fri på riktigt.

Nyheter · Publicerad 12:40, 6 nov 2018

Efter tre dagars protester, som lamslog stora delar av landet, beslöt regeringen att gå med en rad krav för att partiet Tehreek-e-Labbaik (TLP) skulle avbryta sina demonstrationer.

Ett av dem var att inte aktivt motsätta sig den begäran om att Högsta domstolens frikännande ska granskas av domstolen som den målsägande i ärendet lämnat in. Ett annat är att överväga att förbjuda Asia Bibi att lämna landet, och ett tredje är att frige dem som gripits i samband med protesterna.

Men Asia Bibis advokat, Saiful Mulook, menar att uppgörelsen bara var ett sätt för TLP att "rädda ansiktet" och är övertygad om att Asia Bibi kommer att friges inom kort.

– Kompromissen är inget annat än ett papper som kan slängas i papperskorgen, sa han enligt nyhetsbyrån AFP vid en presskonferens i Haag härom dagen.

Saiful Mulook berättade att diplomater från FN och EU mer eller mindre tvingade honom att lämna Pakistan efter frikännandet förra veckan.

– De höll kvar mig i tre dagar och satte mig sedan på ett plan mot min vilja, sa han.

Advokaten sa också att han genom den franske ambassadören i Pakistan sökt politiskt asyl för Asia Bibi i Frankrike.

Enligt uppgifter till CNN så har Asia Bibi inte kunnat lämna fängelset, där hon står under hård bevakning av både armén och säkerhetstjänsten.

Nyinstallerade övervakningskameror bevakar hennes cell, som omvandlats till mer hemlika förhållnaden, och alla personer som har någon form av kontakt med henne, till exempel de som lagar hennes mat, undersöks noga.

Prisade evangelister hyser hopp för Sverige

Prisceremoni. För elfte gången har Evangelistfonden delat ut stipendier till Årets evangelister. – Ingen kan ensam förändra hela världen. Men om vi alla vinner en...