Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Asia Bibi frigiven efter dödsdom för hädelse

En kristen pakistansk kvinna som suttit i fängelse i åtta år för att ha förolämpat profeten Muhammed har släppts fri, sedan dödsdomen mot henne upphävts. Frisläppandet väcker ilska bland ultrakonservativa grupper.

Nyheter · Publicerad 12:04, 8 nov 2018

Asia Bibi frikändes av Pakistans högsta domstol i förra veckan. Nu har hon lämnat fängelset, bekräftar pakistanska myndigheter. Enligt källor till Reuters har hon flugits till huvudstaden Islamabad och placerats i skyddshäkte på grund av de allvarliga hoten mot henne.

"Asia Bibi har lämnat fängelset och har förts till en säker plats", twittrar Antonio Tajani, Europaparlamentets talman.

Den 53-åriga kristna kvinnan dömdes 2010 till döden efter anklagelser om att hon uttalat sig nedsättande om profeten Muhammed i samband med en dispyt då grannar förvägrat henne att dricka från samma vattenskål som dem eftersom hon inte var muslim. Själv har hon nekat till anklagelserna.

Att vanhelga islam eller den heliga skriften Koranen är brott som är förenat med dödsstraff i Pakistan.

Asia Bibis fall har blottlagt den djupa splittringen i Pakistan mellan progressiva krafter och reaktionärer. Frikännandet drog igång en våg av protester från ultrakonservativa islamister som mer eller mindre förlamade Pakistan, tills en överenskommelse nåddes mellan regeringen och islamistpartiet Tehreek-e-Labbaik (TLP).

TLP säger sig ha fått löften från regeringen om att den inte kommer att blockera en överklagan av frikännandet samt att den ska försöka hindra Asia Bibi från att lämna landet. Flera islamistpartier har redan uppmanat till nya protester i Karachi under torsdagen och uppgiften om frisläppandet lär öka mobiliseringen.

Asia Bibis make har sagt att han fruktar för familjens liv, och hennes advokat har flytt landet efter frikännandet. Nederländerna erbjöd på torsdagen advokaten tillfällig asyl, skriver Reuters med hänvisning till en regeringstalesman.

Rykten gjorde även gällande att hon skulle ha förts till Nederländerna. Detta dementerades emellertid senare av myndigheterna.

Domen mot henne väckte stor internationell kritik. Bland annat har påve Franciskus visat sitt stöd för henne genom att tidigare i år träffa hennes familj. Italien uppgav i tisdags att man kommer att försöka hjälpa Bibi att lämna Pakistan.

Religion i Pakistan

Uppskattningsvis följer närmare en tredjedel av Pakistans befolkning troget islams föreskrifter.

En stor majoritet är sunniter. En minoritet på omkring 20 procent tillhör islams andra huvudfåra, shia. Rivaliteten mellan sunni och shia har lett till en blodig konflikt mellan extrema rörelser.

En rad paragrafer i den pakistanska brottsbalken förbjuder beteenden och uttalanden som kan anses kränka islam, Koranen eller profeten Muhammed. Med hänvisning till dessa så kallade hädelselagar har medlemmar av religiösa minoriteter, i bland på tvivelaktiga grunder, fängslats och även dömts till döden. Ledande människorättsorganisationer anser att lagarna uppmuntrar till falskt angiveri av personliga eller politiska skäl.

I landet finns även små grupper av hinduer, kristna, buddister och parser. De religiösa minoriteterna, som totalt utgör cirka tre procent av befolkningen, utsätts ofta för diskriminerande behandling och öppet våld.

Källa: Landguiden

Ny ”tv-skatt” kan drabba döda

Politik. Att riksdagen inför en "tv-skatt" utan att samtidigt öka kraven på public service, och som till och med kan drabba döda, väcker stark kritik. En av...

Trettio år i fängelse för ett förlorat barn

Ledare Lagstiftning Trettio år är en lång tid för den som sitter i fängelse. I Sverige är det ett straff som så gott som aldrig utdöms. Snitt-tiden i fängelse för så...

Ringrostig på engelska? Här är tipsen

Språk. Do you understand this? Bra, men du kanske känner dig lite ringrostig och upplever att din engelska har haft bättre dagar. Språkforskaren Pia...