Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Artist i Mello bar på satanistsymbol

Melodifestivaldeltagaren Martin Westerstrand framträdde i lördags iförd ett smycke som kan tolkas som en symbol för satanism. Artisten uppger sig vara satanist, men hävdar att det inte har något med tillbedjan av ond makt att göra.

Nyheter · Publicerad 13:00, 2 mar 2022

Sångaren Martin Westerstrand och hans band Lillayster medverkade i lördags i deltävlingen på Friends Arena där bandet kvalificerade sig till semifinal i Melodifestivalen. Efter tävlingen har det uppmärksammats att Westerstrand under framträdandet bar ett upp och ned-vänt kors, vilket kan tolkas som en satanistsymbol.

Sångaren själv bekräftar också att det har med satanism att göra. På framsidan av smycket finns orden ”Du är min” och på baksidan står det ”satan”, uppger han för Expressen.

– Jag har gett det till min tjej en gång, för hon är min satan, säger han till tidningen.

Expressen uppger att Westerstrand även vid tidigare tillfälle delat med sig av sin tolkning om satanismen. Sångaren uppges bland annat ha hävdat att satanism handlar om ateism och inte om religion.

Artikeln har mötts av en del raljerande kommentarer om kristen tro på Expressens Facebooksida, men även av några kritiska röster.

”Satanister i SVT, nu har det gått för långt”, skriver en person i en kommentar.

Många barnfamiljer är samlade vid tv:n när Melodifestivalen sänds. Världen idag har kontaktat SVT för att fråga om alla lagliga symboler är tillåtna i programmet, men SVT har i skrivande stund inte återkommit med svar.

Aftonbladet uppger dock att SVT till en början utredde faktumet att Martin Westerstrand samt en annan bandmedlem i Lillasyster hade målat sina naglar gula och blå till stöd för Ukraina inför uppträdandet. Orsaken var att denna manifestation kan strida mot kanalens sändningstillstånd som innefattar att SVT opartiskt ska skildra båda sidor av till exempel en politisk konflikt.

Efter kritiken backade dock SVT från detta och meddelade att de inte längre har något problem med att Lillasyster visade sitt stöd till Ukraina på scenen.

”SVT har full förståelse för att också de tävlande i Mello vill ge uttryck för detta”, skrev Melodifestivalens chef Anette Brattström i ett mejl till Aftonbladet.

Det är inte första gången som inslag på Melodifestivalens ifrågasätts. Förra året innehöll programmet en sketch där lättklädda personer som skulle föreställa nunnor och munkar dansade till technomusik i en kyrka.

Även Europafinalen – Eurovision song contest – har haft inslag som mött kritik. Förra året hette Cyperns bidrag El diablo (djävulen) och innehöll orden ”Jag gav mitt hjärta till djävulen, för att han säger att jag är hans ängel”. Låten väckte starkt kritik bland vissa kristna cyprioter, rapporterar SVT.

Fem råd till oss som inte är ”superevangelister”

Predikningar i katedralen. I dag inleds den långa raden av trefaldighetssöndagar – de landar först några veckor före första... lördag 3/6 00:00

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10