Vinn vishet, vinn förstånd! Glöm inte vad min mun har sagt och vik inte av från det.
Ordspråksboken 3:18

Världen idag

Eli Avidar, expert på arabiska och muslimska terroristorganisationer. Foto: John Solsvik

”Armén kunde inget annat göra”

En expert på arabiska och muslimska terrororganisationer hävdar att Egyptens militär hade inget val.– Muslimska brödraskapet byggde barrikader och beväpnade rebeller. Deras mål är full islamisering av det egyptiska samhället, säger Eli Avidar.

Nyheter · Publicerad 15:02, 16 aug 2013

Med sin bakgrund som uppvuxen i Alexandria och officer i den israeliska armén (IDF) är Eli Avidar expert på arabiska och muslimska terroristorganisationer. Han följer spänt med de upplopp som plågar det egyptiska samhället och uppmärksammas i resten av världen.
– Den egyptiska militären hade inget val för att inte Egypten ska bli ett muslimskt samhälle styrt av fanatiska islamister. Muslimska brödraskapet har försökt att genomföra i ett år vad det tog 30 år att göra i Turkiet, om än med motsatta förtecken. De ändrade konstitutionen, och införde sharialag. Det kunde kanske ha hänt om ekonomin hade varit bra. Men Egypten är på randen till konkurs, och det drabbar egyptierna, säger Avidar.

Han påpekar att egyptiska medborgare endast fick köpa tre pitabröd per person och dag, vilket är för litet. Efter Mubaraks fall har ekonomin blivit allvarligt värre. Dessutom lämnade affärsmän och företagare Egypten tillsammans med många rika. Korruptionen är också mycket värre efter Mubaraks fall. Villkoren bidrog enligt Avidar till kollapsen av den egyptiska ekonomin.
Han hävdar att detta orsakat att befolkningen blev mer och mer missnöjda med Mursis kontroll.
– Mursi satte tidigt det militära åt sidan och tog själv det militära överkommandot. Det accepterade inte den egyptiska militären. De hade inget val – Mursi måste bort för att få landet på rätt spår, säger Avidar.

Han hävdar att Muslimska brödraskapet har visat sitt rätta ansikte i de våldsamma demonstrationerna mot avskedandet av Mursi. Det kunde inte heller militären sitta och se på.
– Demonstranterna byggde barrikader så att varken polis eller militär skulle kunna närma sig. De hade stora vapenarsenaler som de använde fullt ut när militären dök upp på onsdagen och det är en viktig orsak till att många dog i sammandrabbningarna, säger Avidar.
Den före detta officeren i IDF hävdar att Egyptens militär inte gör något förivrat när de går till handling.
– När de ingriper, sker det efter noggrann forskning och överläggning, och deras handlingar är mycket välgrundade. De visste att både Obama och EU skulle vara emot deras ingripande. Ändå var de tvungna att stoppa det Muslimska brödraskapet i deras kamp för islamisering av landet och nerbrytning av den egyptiska ekonomin, säger Avidar.

Israels regering har valt att inte kommentera händelserna i Egypten på grund av att oavsett vad de säger, kommer de att bli kritiserade för att välja sida. De som hade behövt få Israels stöd, kommer då att bli anklagade för att vara judevänliga sionister, något som inte faller i speciellt god jord i ett muslimskt land.
I en analys i Jerusalem Post beskriver Ariel Ben Solomon Egyptens nya ledare, general Abdel Fattah al-Sisi, som landets siste farao och den nye kungen av Egypten.
– Trots att regeringen lovar nyval, verkar det mer och mer uppenbart att valet inte blir rättvist och att Egyptens regering inom en snar framtid kommer att styras med Sisis nåd, skriver Salomo.

Han påpekar att det blir som i andra arabiska monarkier där kungen har den övergripande makten, men delegerar myndighetsutövning till en premiärminister och hans regering.
Israels förre ambassadör i Egypten, Zvi Mazel, berättade i Jerusalem Post att om någon förstår Muslimska brödraskapet, så är det general Sisi.
– Morden var inte bra, men om man jämför situationen med situationen i Iran eller Pakistan, så är den militära interventionen i Egypten mindre allvarlig, säger Mazel.
Han tillägger att den nya regeringen i Egypten är positiv till väst, och vill ha normala förbindelser med Israel.


John Solsvik
Norska Dagen
redaktionen@varldenidag.se

Både partilojalitet och samvetsfrihet borde rymmas inom riksdagen

Ledare Lika regelbundet som årstiderna återkommer media till KD och abortfrågan. Det gäller DN,... lördag 21/5 00:10

Låt oss värna den biologiska mångfalden i sommar!

Ledare Efter en aprilmånad präglad av ytterligheter – första halvan kall, andra halvan varm – har vi haft... fredag 20/5 00:10

Villkor för samfundsstöd: Medlemskap för hbtq-personer

Bidrag. Trossamfund kommer även fortsättningsvis att kunna välja bort kvinnor eller homosexuella som... lördag 21/5 07:00

Ta varje tillfälle som ges

Missionsglimten Under fem dagar har jag varit i Bangladesh för bön och planering. Jag har fått rapporter om nya... lördag 21/5 00:00

Israel är alltid skyldig – oavsett

Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den... fredag 20/5 00:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den...
Följ Världen idag i sociala medier