Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Arkeologer kan ha hittat Jesajas sigill

Ett 2 700 år gammalt sigill som hittats i Jerusalem kan ha varit profeten Jesajas. Om det stämmer har man därmed funnit den tidigaste hänvisningen till profeten utanför Bibeln. Det finns dock flera frågetecken.

Nyheter · Publicerad 17:17, 26 feb 2018

Ett centimeterbrett lersigill som har hittats i Jerusalem väcker stor uppståndelse i bibelarkeologiska kretsar. Sigillet kan nämligen ha tillhört profeten Jesaja. Om detta rapporterar National Geographic och hänvisar till Biblical Archaeology Review.

Sigillet är ett av flera fynd som hittats i en utgrävning vid den södra muren vid Tempelberget och som tros härröra från 700-talet före Kristus.

Arkeologerna menar att sigillet låg i en antik sopgrop och att byggnaden som fanns i närheten av denna ”skräpsamling” var ett kungligt bageri som jämnades med marken vid Jerusalems förstörelse år 586 före Kristus.

Det som gör att arkeologerna tror att sigillet kan vara Jesajas är att det har en inskription med namnet ”Yesha‘yah[u]” – det vill säga det hebreiska namnet för Jesaja. Detta är dock inte bevis nog – Jesaja var ett vanligt namn på den tiden, skriver National Geographic.

Det som gör det lite mer intressant är att namnet efterföljs av ordet ”nvy”. Det är i sig heller inget anmärkningsvärt, ”nvy” kan nämligen vara ett namn på personens pappa, eller ett namn på en plats som personen kom ifrån. Men en del av sigillet fattas, vilket gör att ordet skulle kunna sakna bokstaven Alef. Lägger man till denna bokstav får man ordet profet. Hela inskriptionen skulle i så fall vara ”Tillhör profeten Jesaja”.

Något mer som talar för att det är Jesajas sigill är, enligt arkeologen Eilat Mazar, att man i samma utgrävning hittat ett sigill som tillhörde kung Hiskia, som ju var samtida med Jesaja.

Den nära relationen mellan profeten och kungen, så som den beskrivs i Bibeln, tillsammans med att de två sigillen hittats i anslutning till varandra ”ser ut att öppna för möjligheten att det här kan ha varit ett sigill från profeten Jesaja, rådgivare till kung Hiskia”, skriver Mazar.

Hon får dock mothugg från en annan expert.

”Den avgörande, viktiga bokstaven som behövs för att bekräfta att det andra ordet i titeln är profet är Alef. Men ingen Alef går att tyda på det här sigillet, och då kan tolkningen inte bekräftas”, säger Christopher Rollston, professor i semitiska språk vid George Washington University, till National Geographic.

Han påpekar att det finns ett annat problem – den bestämda artikeln ”h” som i Bibeln ofta används när en profet beskrivs saknas.

”Självklart är antagandet att det här är profeten Jesajas sigill kittlande, men det är verkligen inget som vi kan ta för givet”, säger han.

Självklart är antagandet att det här är profeten Jesajas sigill kittlande, men det är verkligen inget som vi kan ta för givet.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Skolor ska få hjälp att förebygga våld

Våldsdåd. På kort tid har Sverige skakats av flera våldsdåd i skolmiljö. Nu vill regeringen stärka säkerheten... söndag 26/6 18:00

WHO i krismöte om apkoppor

Smitta. Med anledning av den snabba spridningen av apkoppor kommer Världshälsoorganisationen WHO under... söndag 26/6 12:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier