Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

En ortodox kvinna i Syrien tänder ett ljus i en kyrka i Damaskus. Foto: Scanpix

Arabisk vår påverkar kristna olika

Det går inte att ge ett entydigt svar på hur revolterna och demokratirörelserna i det som benämnts som den arabiska våren påverkar kristna i regionen.  I Egypten har kristna lett demonstranter i bön på Tahirtorget, medan deras trosfränder i Syrien i ett uttalande sagt att de vill ha regimen kvar.

Nyheter · Publicerad 00:00, 24 aug 2011

När hela världen rapporterar om händelseutvecklingen i Libyen och sammandrabbningar mellan Gaddaffi-trogna och rebel-
ler, försöker Open doors, som arbetar med att hjälpa och kartlägga kristna minoriteters situation, få kontakt med inhemska troende i landet.

– Man räknar med att det finns 150 evangeliskt kristna i Libyen som är libyer. Sedan finns det ganska många gästarbetare som är kristna, men de har flytt landet med tanke på vad som sker där just nu, säger Peter Paulsson, generalsekreterare för Open doors.

Han beskriver den nuvarande situationen som ett krig där det är oerhört svårt att dra några slutsatser innan dammet lagt sig. Det står dock klart att situationen sedan tidigare är pressad för Libyens kristna som måste mötas i hemlighet och riskerar repressalier för sin trosutövning.

 

– Där arbetar Open doors med att hjälpa enskilda individer att komma i kontakt med varandra så att man undviker att möta en spion från myndigheterna. Vi vill skapa säkra zoner, säger Peter Paulsson, som också menar att det är omöjligt att i nuläget bedöma hur de kristna påverkas om Gaddaffi slutgiltigt försvinner från makten.

 

– Det man kan konstatera är att för kristna har den arabiska våren inneburit väldigt olika saker i olika länder. I Egypten verkar de kristnas situation mer positiv. Det finns Youtube-filmer där demonstranter, ofta muslimer, ropar efter de kristna och de får leda alla på Tahirtorget i bön i Jesu namn.

Samtidigt,   berättar Paulsson, har kristna i Sy-
rien gjort ett uttalande där de förklarar att de, trots regimens fruktansvärda handlingar, haft det relativt bra under det nuvarande styret och att man är orolig över vad som händer om det faller.

 

SAMUEL TEGLUND

samuel.teglund@varldenidag.se

SD säkrade budgetseger för M och KD

Politik. Det blir Moderaternas och Kristdemokraternas ekonomiska politik som styr riket nästa år. Sverigedemokraterna säkrade segern för M och KD när...

Vår bild av Israel stämmer inte

Israelkommentar Israelkommentar. Operation Northern Shield, där Israel avslöjar Hizbollahs terrortunnlar från Libanon in i Israel, utgör ett tydligt exempel på vad som är fel i...

Hebrew University utan hebreiska?

Studier. På Hebrew University har man i dagarna godkänt att delar av undervisningen ska genomföras på engelska i stället för hebreiska. Beslutet har skapat...

När FN blir språkrör för diktaturer och terror-regimer

FN FN:s beslut förra veckan att inte godta den USA- och EU-stödda resolution som fördömde Hamas, kom efter intensiv aktivitet från den...