Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

Flera hundra arabisktalande kristna deltog i konferensen på Ansgarsgården i Flen förra veckan. Det var tioende året konferensen arrangeras och det firade med tårta på fredagen. Foto: Tino Qahoush

Arabisk konferens för tioende året

Hundratals arabisktalande kristna samlades till konferens på Ansgarsgården i Flen, förra veckan. Betoningen låg på att gå ut med budskapet om Jesus till andra.

Nyheter · Publicerad 00:00, 5 aug 2013

Ljudet av arabisk lovsång sprider sig runt mötestältet på Ansgarsgården i den sörmländska bygden Flen. Här, på fastighetsdrottningen Wonna I de Jongs ägor, har omkring 300 arabisktalande kristna samlats för att umgås, tillbe Gud och lyssna på undervisning i fyra dagar. En av de som har tagit sig till konferensen är Gabriell Bahdi från Botkyrka.
– Predikanterna här är väldigt kunniga och förklarar vem Gud är och vad syftet med hela tron är. Här upplever jag Guds närvaro, säger han.

Konferensen anordnas av den arabiska gruppen i Centrumkyrkan i Sundbyberg. Det här är tionde året som konferensen arrangeras och deltagarna har tagit sig hit dels från Sverige, dels från andra europeiska länder.
– De här dagarna har mer och mer börjat bli en slags europakonferens för arabisktalande kristna, säger Merzek Botros, pastor för den arabiska gruppen i Centrumkyrkan.
Hela konferensen har en missionsorienterad ton. Som kristen ska man inte vara tyst om sin tro på Jesus, utan man behöver gå ut och berätta om evangeliet för andra människor, är budskapet.
– En del vill inte ta budskapet till andra. De kommer till kyrkan på söndag och trivs med att sitta där och säga halleluja. Ja, halleluja på söndag, men på måndag måste vi gå ut och sprida Guds ut, säger Merzek Botros engagerat, när vi samtalar.

Bland konferensens talare finns förutom arabisktalande predikanter, Stanley Sjöberg, tidigare föreståndare i Centrumkyrkan. Även Rune Edvardsen, son till den legendariske norske evangelisten Aril Edvardsen predikar på Ansgarsgården.
Längst bak i tältet finns tolkutrustning för den som vill höra predikningarna simultantolkade till svenska.
Merzek Botros vill inte tala om en arabisk kyrka. Han talar hellre om den arabiska delen av Centrumkyrkan. För det är viktigt, menar han, att kristna invandrare låter sig integreras med kristna svenskar, och tvärtom. Det gynnar ingen av grupperna mer än den andra, utan vinsten är kyrkans, menar Botros.
– Om nysvenskar och svenskar kommer samman får vi en rik församling i framtiden. Det finns ungefär en halv miljon muslimer i Sverige. Vi behöver hjälpas åt för att nå dem med evangelium, säger han.

Merzek Botros efterlyser samtalsmöten mellan kristna ledare med bakgrund i olika länder, för att samtala om hur man kan arbeta tillsammans i Sverige.
– Varför inte en stor konferens med arabisktalande pastorer, afrikanska pastorer, svenska pastorer, där vi diskuterar de här frågorna i två, tre dagar?
Konferensen för arabisktalande kristna började på torsdagen och avslutades i går söndag.

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se

LÄS OCKSÅ: Hans församling blev revolutionskyrkan

Fakta. Konferens för arabisktalande kristna

• Konferesen för arabisktalande kristna har arrangerats på Ansgarsgården i tio år av den arabiska gruppen i Centrumkyrkan i Sundbyberg.

• Temat för årets konferens var hämtat från Jesaja 54, som handlar om att spänna ut tältdukarna.

• Mötena filmades och sändes live på nätet. Över 2 400 unika datorer uppges ha varit uppkopplade under sändningarna. Mötena sänds även på den arabiska kristna sattelit-tv-kanalen Sat7 i efterhand.

• Konferensens huvudtalare var Sameh Maurice, pastor i Egyptens största evangelikala församling med 7 000 medlemmar.

 

Merzek Botros, pastor för den arabiska gruppen i Centrumkyrkan. Foto: Tino Qahoush

Abortfrågan handlar om ofödda barns rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

Artikel om hbtq och Pingst har lett till intensiv debatt

Hbtq. Världen idags rapportering om kyrkorelaterade hbtq-forums slutna diskussion kring att förändra... tisdag 28/6 10:00

Sorgegudstjänst hölls för offren i masskjutningen i Oslo

Norge. På söndagen slöt Osloborna upp i en sorgegudstjänst i stadens domkyrka efter helgens terrordåd där... tisdag 28/6 07:00

Keramiker till vänster och vd:ar till höger på valsedeln

Politiker. Drygt hälften av alla 54 000 politiker som kandiderar i höstens val har uppgett något slags... tisdag 28/6 04:30

Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

OS-vinnaren Jonny Nilsson har avlidit

Dödsfall. Jonny Nilsson, OS-guldmedaljör i skridskor, har lämnat jordelivet. I en intervju med Världen idag... måndag 27/6 20:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier