Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

– Mitt hjärta brinner för att göra en dokumentär om den kristna utvandringen från Mellanöstern, säger Kamal Zayed. Foto: Jonas Adolfsson

Arab fick toppjobb i Israel

Karismatisk kristen och en av de araber som klättrat allra högst i det israeliska samhället.Kamal Zayed är en udda fågel som med musik och media bekämpar förtryck mot Mellanösterns minoriteter.  

Nyheter · Publicerad 04:00, 12 mar 2012

När Israel befäste sina gränser i befrielsekriget 1948 utsattes judar för repressalier från arabiska invånare. Så också i staden Haifa, i norra Israel, där Kamal Zayeds farmor och farfar bodde. Trots att familjens mark hade beslagtagits, vägrade de att delta i hatattackerna mot judar.
– De gömde tolv judiska familjer undan attackerna. Som straff blev deras hus nedbränt av hatiska araber och min farmor blev svårt brännskadad. Farfar förlorade hörseln på ett öra när de försökte skjuta honom, säger Zayed då vi möts under ett veckolångt besök i Sverige. 

Även han växte upp i Haifa, en stad där judar och araber i dag lever fredligt sida vid sida. Hans familj är traditionellt kristen sedan generationer, men 1991 tog hans föräldrar steget till en personlig tro. Snart blev även Kamals syskon frälsta. Allra sist ut var Kamal.
– Jag tog steget sedan min pappa, som hade ett krossat ben i nacken, blivit fullständigt helad efter förbön i Jesu namn. Även min mamma blev botad från cancer, förklarar Kamal Zayed som vid den här tiden studerade vid Hebrew University.
1994 tog han sin examen och fick ett toppjobb som revisor för 100 städer i norra Israel. Kamal Zayed var anställd direkt under dåvarande inrikesministern, Barak, i en regering som leddes av Yitzhak Rabin. Efter mordet på Rabin jobbade Zayed i ytterligare fem år innan han lämnade sin tjänst.
– Jag var trött på byråkratin, stönar Zayed och menar att politikerna aldrig tog tjänstemännens rapporter på allvar.

Kamal Zayed reste till USA för att studera filmproduktion på ett kristet universitet. Efter sju år återvände han till Israel, nu för att genom kulturellt och medialt arbete verka för försoning och mot diskriminering av minoriteter.
Zayed hävdar bland annat att 20 nya lagar har tillkommit som diskriminerar minoriteter. 
– En lag kräver till exempel att alla icke-judiska medborgare måste förklara sin lojalitet mot staten Israel. Precis som om alla vi araber skulle vara illojala, menar Zayed som känner sig misstrodd.
Han påstår också att judar får de bästa jobben och pekar bland annat på att flera arbetsgivare kräver fullgjord militärtjänst, till och med vid enklare jobb som servitris.
– Detta är inte bra för Israel, det är inte bra för demokratin, säger Zayed som ändå stöder Israel.
– Jämfört med sina arabiska grannländer är Israel trots allt bra på demokrati och mänskliga rättigheter.

Med god insyn i regionens förhållanden sågar han den ”arabiska våren” vid fotknölarna.
– Det är en ”arabisk vinter” för de kristna i alla dessa länder. Kyrkor bränns, kristna dödas och kristna kvinnor tvingas gifta sig med muslimska män.
– Jag vill varna era ledare här i Sverige och Europa. Det som händer i de arabiska länderna nu är början till en kristen förintelse.
Han vill att Sverige och EU ska utöva politiska påtryckningar till förmån för de kristna minoriteterna i Mellanöstern. Kritiskt menar han att det ekonomiska stödet från Europa i dag främst går till olika muslimska grupperingar. Han skulle vilja att stöd även riktades till kristna projekt och till oberoende media som kan ge omvärlden en sann bild om förtrycket mot kristna. 
– Allt detta kostar, men det är billigare än islamisering i arabvärlden och en kommande stor flyktingvåg till Europa. 

”Our Father, the Prince of Peace” är titeln på en av de CD-skivor Zayed har radat upp på det svenska cafébordet bredvid sin arabiska bibel. I Mellanöstern är han en känd sångare och lutspelare, anlitad även i judiska sammanhang, bland annat sjunger Zayed för skadade israeliska soldater. 
Hans organisation Papioun Ministry gör tv-program som når hundratals miljoner människor i arabvärlden. Just nu söker han finansiering för ett projekt som berör situationen för arabvärldens trängda kristna minoritet.
– Mitt hjärta brinner för att göra en dokumentär om den kristna utvandringen från Mellanöstern som just nu utspelar sig inför våra ögon.

JONAS ADOLFSSON

 

Varken provokation eller rasismstämpling hjälper i religonsdebatt

Ledare Samtal om religion havererar ofta i den offentliga debatten. Som efter Uppdrag gransknings program... tisdag 17/5 00:10

Sömnbrist kan påverka hur man uppfattar andra

Ett argt ansiktsuttryck kan tolkas som mindre trovärdigt, och ett neutralt kan uppfattas som mindre... tisdag 17/5 04:30

Stakset möter unga i Clara kyrka

Ungdomsmöte. UMU bjuder in till ekumeniskt ungdomsmöte i S:ta Clara kyrka i Stockholm onsdagen den 18 maj.... måndag 16/5 20:00

Religionsfriheten får aldrig dribblas bort

Gästkrönika Religionsfriheten har kommit på tapeten efter påskhelgens kravaller på grund av koranbränning. Det... tisdag 17/5 00:00

Må antikristliga ”statyer” falla i vårt land

Bönekrönika Varje år vid denna tid blir jag lika förundrad över vad som sker i naturen. Att det på några dagar... tisdag 17/5 00:00

Stegrande rysk ilska över svensk-finskt Natobesked

Nato. Sveriges och Finlands planer på att gå med i Nato är ett ”allvarligt misstag”, säger Rysslands vice... måndag 16/5 15:50

Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
Följ Världen idag i sociala medier