Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Många arbetare inom PA har bara fått halva lönen utbetalad de senaste månaderna. Nu befarar vissa att allteftersom missnöjet sprider sig, ökar risken för fler upplopp som till slut inte går att kontrollera. Foto: Muhammed Muheisen/AP/TT

Är det palestinska självstyret på väg mot ekonomisk kollaps?

Nyheter · Publicerad 14:08, 14 jun 2019

Det palestinska självstyret (PA) har de senaste månaderna vägrat ta emot de skattepengar som Israel vill ge dem. Detta sker i protest mot att Israel drar av femton miljoner dollar i månaden – en summa motsvarande den som PA-ledaren Mahmoud Abbas betalar ut till terrorister som har mördat eller skadat israeler.

Samtidigt har USA skurit ner eller tagit bort mycket av sitt stöd till PA och UNWRA (FN:s flyktingorgan för de palestinsk-arabiska flyktingarna). Nu varnar fler och fler, inklusive FN:s politiska ledare Rosemary DiCarlo, för en nära förestående ekonomisk kollaps inom PA.

Den israeliska tankesmedjan Institute for National Security Studies (INSS) larmade nyligen om att en ekonomisk kollaps i PA skulle leda till stora civila upplopp och att terrororganisationen Hamas skulle komma att stärkas.

Michel Milstein, tidigare officer i den israeliska armén, uttalade sig å INSS vägnar och sade att de minskade intäkterna nu gick ut över PA:s förmåga att upprätthålla ordningen i sina områden. Många arbetare har bara fått utbetalat hälften av sin lön de senaste månaderna. Allteftersom missnöjet sprider sig, kan man förvänta sig fler och fler upplopp som till slut inte går att kontrollera, sade Milstein.

PA:s säkerhetsstyrkor hjälper också till att förhindra terrorangrepp mot israeler vid vissa tillfällen, och det argumentet används ibland både av utländska och vissa israeliska politiker och experter för att försvara ekonomiskt stöd till PA.

Israels minister för inrikes säkerhet, Gilad Erdan, hävdar emellertid att PA:s säkerhetsstyrkor bara bekämpar terror när det ligger i deras eget intresse. Israel kan därför inte luta sig mot ett sådant samarbete.

Efterlysning: Fler trovärdiga ledare

Ledare Allt står och faller med ledarskap. Otaliga är de tragiska berättelser om framgångsrika företag som på grund av inkompetent ledarskap och...

Hot mot biografer inför abortfilm

Minst två biografer i Kanada har utsatts för hot i samband med planerade visningar av filmen Unplanned, om pro life-aktivisten Abby Johnsons liv....