Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Mats Odell (t v) möter media efter partiledarvalet i Västerås. Han är nu övertygad om att partiet ska kunna hela efter helgens ”avstämning” i Västerås. Foto: Samuel Björk

”Är det något parti som ska kunna försonas så är det KD”

Göran Hägglund sitter kvar som partiledare efter helgens riksting. Både han och utmanaren Mats Odell har efteråt talat om behovet av sammanläkning av partiet. Och trots petningen av Bengt Germundsson ur det verkställande utskottet tror Odell på ett enat KD. Men han ångrar inte sin kandidatur.

Nyheter · Publicerad 00:00, 1 feb 2012

Två tredjedelar av ombuden vid KD:s riksting röstade för Göran Hägglund som sitter kvar som partiledare. Han lyfte efteråt i intervjuer och sitt tal fram vikten av att nu gå vidare, tillsammans, som ett enat parti. Men bara timmar efter rikstinget petades Bengt Germundsson, som stött Mats Odells kandidatur och varit en av Hägglunds största kritiker, ur partiets verkställande utskott.

Hägglunds motivering till den åtgärden är att Ewa Samuelsson, ordförande i kommun- och landstingspolitiska rådet, bör ingå i VU och att Germundsson själv ska ha uttalat att han inte kan ingå i ledningen av partiet när Göran Hägglund är partiordförande. Germundsson säger till Världen idag att det var platsen som vice ordförande han villkorade, men att han valt att inte se det som en petning.
– Jag har valt att inte tolka detta, det är partistyrelsens beslut, det har skett i demokratisk ordning och jag accepterar det, säger han.

Germundsson menar också att han känner sig mer motiverad än någonsin för sin uppgift i partistyrelsen där han nu, enligt honom själv, är en av få Hägglundkritiker kvar. Han säger att han absolut inte ångrar den senaste tidens kampanjande med Mats Odell eller de tuffa diskussionerna inom partiet.
– Intern kritik mår bäst av att komma upp i ljuset, nu kan inte Hägglund säga att han inte känner till kritiken mot honom. Om detta leder fram till en förändrad kultur och ledarstil så är jag glad.

Mats Odell beklagar att Germundsson, som han kallar den mest framgångsrike lokalpolitikern KD har, har förlorat platsen i VU. Han säger att samman­läk­nings­processen nu måste ta konkreta steg framåt, något han själv är beredd att ta täten för.
– Jag har lagt ner min kampanj, jag har sträckt ut handen till Hägglund och de som stött honom. Jag tror att en tydlig signal på att man vill försoning vore att jag har kvar min roll som gruppledare i riksdagen där jag vill göra allt för att vara konstruktiv.
Han ställer sig oförstående till att vissa riksdagsledamöter sagt sig vilja byta ut honom som gruppledare mot någon annan, men säger att han är beredd att föra en diskussion kring hur han bättre kan utföra sitt uppdrag. Men Mats Odell ångrar inte att han utmanade Göran Hägglund.
– Jag startade inte den här diskussionen, det här har bubblat under ytan länge i partiet och jag menar att när detta nu kommit upp till ytan och vi fått avstämning så har det skapat förutsättningar för att läka samman. Är det något parti som ska kunna försonas så är det Kristdemokraterna, säger Mats Odell.

Under tisdagseftermiddagen samlades den kristdemokratiska riksdagsgruppen för ett ordinarie möte, men inget beslut om gruppledare kan fattas där.
– Jag hoppas nu att Göran Hägglund visar att han menar allvar med talet om enhet i partiet, säger Tuve Skånberg som vill att strävan efter försoning tar sig uttryck i att Mats Odell kan sitta kvar som gruppledare.

Samuel Teglund

Valdeltagandet avgör inriktning

Israelkommentar Det är uppenbart att valdeltagandet avgör valen i demokratiska nationer, men i Israel är procentandelen som röstar särskilt avgörande. Detta beror på...

Sötpotatis – en gröda med svensk potential

Visst älskar sötpotatisen värme, men kan Kanada så kan vi. Den svenska sötpotatisen har potential, enligt Sveriges lantbruksuniversitet.