Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Är AI ett hot mot mänskligheten?

Kommer AI ta kontroll över människan? Varför fick Tucker Carlson lämna Fox News? Och hur kan man stå emot frestelser? Det är frågor som tas upp i det senaste avsnittet av Veckans nyheter. Sven Almkvist ger även ett tips på en serie.

Nyheter · Publicerad 16:41, 28 apr 2023

Artificiell intelligens och chattroboten GPT har varit på mångas läppar den senaste tiden. I veckans avsnitt av Veckans nyheter diskuteras ämnet.
Precis som entreprenören Elon Musk uttrycker Sven Almkvist oro över utvecklingen.

Det finns en risk att AI-robotarna programmeras till att överleva, och då börjar skada människan, menar Almkvist.

– Det som var science fiction i går är verklighet i dag, säger han.

I programmet diskuteras även huruvida chattrobotarna har en vänsterliberal lutning i sina svar, och vad det i så fall beror på.

Det andra ämnet som tas upp i programmet är att den amerikanske tv-profilen Tucker Carlson har lämnat sin tjänst på Fox News. Carlson är en av USA:s mest populära tv-prfiler och har blivit känd för att lyfta konservativa och kontroversiella ämnen. Frågan som ställs är vad bakgrunden till besked kan vara.

Det sista ämnet i Veckans nyheter är teologiskt och handlar om vilken översättning som är den rätta när det gäller meningen om prövningar/frestelser i bönen ”Fader vår”. Sven Almkvist får även svara på frågan hur man kan stå emot frestelser.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Varje fredagseftermiddag kommer det ett nytt avsnitt. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00