Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Användning av mänskliga foster i skolor väcker debatt

Mänskliga kvarlevor används i undervisningen på många svenska skolor. På Valla-Ekebyskolan i Sala berättar NO-läraren Johan Hedberg för SVT att han brukar visa mänskliga foster i sin undervisning och att det brukar skapa ett allvar i klassrummet.

I Västerås stad har man samtidigt beslutat att inte använda mänskliga kvarlevor i undervisningen.

Nyheter · Publicerad 13:00, 28 okt 2022

I ett SVT-inslag från Valla-Ekebyskolan visas behållare med de välbevarade mänskliga fostren upp. Läraren Johan Hedberg säger att han inte vet hur de kommit skolan till del, men att han hoppas att det skett på ett etiskt bra sätt.

Han berättar att han själv blir ”lite extra allvarstyngd” när han visar upp fostren och att det även skapar ett allvar bland eleverna.

– Det ser så verkligt ut, de kan inte föreställa sig att det är något som inte lever, berättar han.

NO-läraren tycker att inslaget tillför något till undervisningen.

– Det ger respekt för livet och väcker frågor. Då känns det dumt att inte använda dem. Men jag har full förståelse för om man inte vill, säger han till SVT.

Johan Hedberg påpekar att det inte får blir ”en grej” att visa kvarlevorna utan att det bör finnas ett syfte med det. Ett mänskligt kranie som skolan har låter han av den anledningen bli att visa upp.

– Då känns det inte lämpligt och värt det. Det känns inte lika respektfullt, i alla fall för mig, säger han.

Att konserverade foster används i undervisningen väcker blandade reaktioner.

”Osmakligt. Låt dom få vila i frid”, skriver en person på SVT Västmanlands Facebooksida.

En annan person tycker att det är bra.

”För foster bränns ju upp som riskavfall när de aborteras eller genom missfall, då är det väl mycket bättre att de får användas för utbildning”, skriver hon.

En tredje person påpekar att fostret inte har kunnat ge sitt samtycke och att det därför inte borde visas upp.

Även bland elever i Västerås är synpunkterna olika.

– Det är lite synd om dem att de ska vara där i en burk framför oss, de kanske inte vill det, säger en tjej som går på Rudbeckianska gymnasiet, där man inte längre ska använda sig av mänskliga kvarlevor.

– Man skulle väl lika väl kunna visa något fejkat, fortsätter hon i SVT-inslaget.

En kille från samma skola är av en annan åsikt.

– Det skulle vara skönt att ha dem där för att se olika saker, ha kunskap, säger han.

SVT Västmanland har kartlagt hur mänskliga kvarlevor används inom utbildningen lokalt. Man har ställt frågor om varför det sker när det i dag finns verklighetstrogna kopior som kan ersätta samt om etiken bakom hur de en gång samlades in. Efter granskningen beslutade stadsdirektören i Västerås att man inte ska använda sig av kvarlevor i skolundervisningen.

– Vi kan inte härleda varifrån de här delarna kommer. Eller om personen själv valt att donera sina organ. Och vet vi inte det så känns det inte bra, säger Västerås stads gymnasiechef Stefan Remne till SVT.

Enligt SVT har Rudbeckianska gymnasiet i Västerås en av landets största samlingar av växter, djur, mänskliga hjärnor och foster. Vad som nu ska hända med de mänskliga kvarlevorna är oklart. Det viktiga är att det sker på ett etiskt bra sätt, menar gymnasiechefen.

Det ger respekt för livet och väcker frågor.

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00