Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Antje Jackelén valdes på tisdagen till ny ärkebiskop i Svenska kyrkan. Hon kommenterar för Världen idag den debatt om teologin inom Svenska kyrkan som blossat upp: ”Jag tror inte vi tjänar på en debatt som bara polariserar, med åsikter som krockar, det viktiga är att föra en debatt där alla parter får nya insikter.” Foto: Stig-Åke Jönsson / TT

Antje Jackelén blir ny ärkebiskop

– Jag är naturligtvis väldigt glad och tacksam. Det säger biskop Antje Jackelén till Världen idag efter att hon på tisdagen med klar majoritet valts till ny ärkebiskop. Men samtidigt menar många att hon är otydlig, inte minst rörande Jesu person. Martin Lembke, doktor i religionsfilosofi, frågar sig om det är meningsfullt för Svenska kyrkan att ens kalla sig kristen.

Nyheter · Publicerad 00:00, 16 okt 2013

Uppdaterad text.

Lundabiskopen Antje Jacke­lén blir ny ärkebiskop efter Anders Wejryd. Det står klart efter tisdagens val, då hon fick egen majoritet med 55,9 procent.
– Det är häftigt, och jag känner mig stolt över att kyrkan kunnat enas så pass övertygande kring en kandidat, säger Antje Jackelén.
Att en kandidat får egen majoritet i första valomgången har bara hänt en gång tidigare, så resultatet är en tydlig indikering på att Antje Jackélen har ett brett stöd, liksom när hon valdes till biskop i Lund, då det även då räckte med en valomgång.

Uppsalabiskopen Ragnar Per­senius kom med 33 procent av rösterna på andra plats i ärkebiskopsvalet.
Antje Jackelén konstaterar att det är åtta månader kvar tills hon tar över efter Anders Wejryd och att hon inte har något färdigt program i dag, men vill fortsätta i samma spår som i Lund.
– Jag vill se till att kyrkan verkligen är kyrka och inte något annat. Jag vill verka för livskraftiga församlingar, gudstjänstglädje och diakoni och stärka undervisningen om tro och liv.

Dialog inom och utanför kristenheten tror hon också mycket på.
– Vi behöver vara en kyrka i dialog med andra delar av kristenheten, och interreligiöst och även i samhället, när det gäller till exempel kultur, naturvetenskap och teknologi, säger hon.
Den debatt som uppstått om teologin inom Svenska kyrkan tycker Antje Jackelén är intressant.
– Det är spännande att teologiska frågor kan diskuteras även i dagspressen. Sedan är det en utmaning för alla som deltar att försöka göra det på ett så kunnigt sätt som möjligt. Jag tror inte vi tjänar på en debatt som bara polariserar, med åsikter som krockar, det viktiga är att föra en debatt där alla parter får nya insikter.

Att hon själv skulle vara otydlig i sin tro håller hon inte med om.
– Jag är väldigt tydlig med min kristna bekännelse och är visst för tydlighet. Jag vill vara både lyhörd, empatisk och tydlig, och då måste man också kunna vara tydlig med att alla saker inte alltid är entydiga, säger hon och tar själv upp frågan om Jesus ger en bättre bild av Gud än Muhammed, som togs upp i en enkät av Kyrkans tidning.
– Det är inte rätt att reducera hela religionsteologin till en enkel fråga om ja eller nej. När man glömmer hela resonemanget bakom får man en polarisering som leder till att man klistrar etiketter på varandra som blir delvis falska. Jag vill vara sann mot mig själv och öppen mot andra. Jag tycker det är fel att ställa troheten mot Kristus mot öppenhet mot andra, säger Antje Jackelén.

Den nuvarande ärkebiskopen Anders Wejryd är inte alls förvånad över utgången, med tanke på att Ante Jackelén så tydligt vann nomineringsvalet. Om det faktum att Svenska kyrkan nu får sin första kvinnliga ärkebiskop säger han till TT:
– Ja, det var väl på tiden. Vi har ju redan kvinnor som ledande biskopar i länder som Norge, USA och Tyskland.
Innan valutgången var klar träffade Världen idag Anders Wejryd vid omröstningen i Upp­sala. Det känns lagom att lämna över till sommaren, förklarade han.
– Jag har varit biskop i 19 år och det kan behövas ett byte nu.
Men Wejryd hoppas kunna uträtta en del under sin sista tid på posten, även om han inte vill säga vad.
­ – Nu är jag har så kort tid kvar är det ingen som tänker avsätta mig så nu kan jag göra lite vad som helst, skojar ärkebiskopen.
Reaktionerna på valet av Antje Jackelen var splittrade. Nät­tid­ningen Dagens seglora, som bland annat prästen Helle Klein står bakom, är lyriska över valet av ny ärkebiskop.
"Det är ett val som fullföljer den öppna och tolkande teologi som hennes föregångare, KG Hammar och Anders Wejryd har stått för och som också i fortsättningen uttrycker Svenska kyrkans teologiska budskap till samtiden", skriver chefredaktören Arne Carlsson.

Berth Löndahl är kyrkoherde i Bunkeflo församling i Lunds stift där Antje Jackelén tjänar som biskop.
– Jag har djupt respekt för henne som forskare och för hennes kompetens i teologi, det är ingen tvekan om att hon är kompetent.
Samtidigt reser han frågetecken över det vägval kyrkan gör i och med Jackelén som ny ärkebiskop.
– Det är bekymmersamt att vi får en ärkebiskop som liksom flera av de övriga kandidaterna svävade på målet när det gäller att Jesus är Herre och att han är den som uppenbarar Gud.

Martin Lembke, doktor i religionsfilosofi vid Lunds universitet, menar i Svenska Dagbladet att kyrkan befinner sig i en utveckling som innebär splittring.
– Jag skulle personligen säga att Svenska kyrkan är på väg i riktning mot gränsen där det är tveksamt om det är meningsfullt att kalla sig kristen, säger han och motiverar bland annat med att de ledande inom kyrkan verkar ha tappat tron på övernaturliga fenomen, såsom jungfrufödseln.


David Högfeldt
Samuel Teglund
redaktionen@varldenidag.se


Fakta. Antje Jackelén

• Antje Jackelén föddes i Tyskland 1955. Hon studerade teologi vid universitetet i Tübingen i sydvästra Tyskland innan hon flyttade till Sverige. Hon tog sin teologie kandidatexamen i Uppsala 1979 och prästvigdes i Stockholms stift året därpå.
• Under 80- och 90-talen arbetade hon som kyrkoadjunkt och komminister i Stockholms och Lunds stift innan hon började sin forskarutbildning. Hon blev teologie doktor i Lund 1999 och flyttade sedan till USA, där hon var verksam som lärare och forskare vid Lutheran School of Theology i Chicago.
• Hon återvände till Sverige sedan hon 2006 valts till biskop i Lunds stift. Hon biskopsvigdes 2007. Källa: Svenska kyrkan (TT)

 

Läs mer:

• Anders Gerdmar: Gnostiska idéer i Ärkebiskopsgården

• Lukas Beggren: Kan splittringen leda till enhet?

• Ledarskribent i SvD: ”Vad tror de egentligen?”

Tvåfrontskrig krävs för att stå emot dödshjälpsvågen

Ledare På europeisk nivå faller nu skymningen när det gäller frågan om eutanasi. Hitintills är det fyra... onsdag 14/4 00:10

Har du någon som ber för dig?

Vardagskrönika Min morfar flyttade till himlen när jag var elva år. De sista åren var han svag av sin sjukdom och... onsdag 14/4 00:10

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier