Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Antisemitiska strömningar i Kairoprotester mot Israel

Det fanns tydliga undertoner av antisemitism under förra helgens demonstrationer mot Israel i Egyptens huvudstad Kairo. I Al-Jazeeras tv-sändningar kan man i folkmassan se banderoller med målade hakkors, och texten "Gaskamrarna står redo".

Nyheter · Publicerad 00:00, 24 aug 2011

Relationen mellan Egypten och Israel hårdnade betydligt efter förra veckans gränsstrider.

Israelisk militär sköt ihjäl fem egyptiska poliser i sin jakt på förövar-
na bakom förra veckans attacker mot israeliska mål i Negevöknen.

Israels försvarsminister Ehud Barak beklagade de egyptiska polisernas död, men fick svaret från Egypten att detta inte var tillräckligt.

Nyheten om de dödade egyptiska poliserna utlöste kraftiga protester i Egypten, där det redan finns ett avsevärt motstånd mot det gällande fredsavtalet med Israel. I lördags demonstrerade över 1 000 människor utanför Israels ambassad i Kairo. En av demonstranterna lyckades ta ner den israeliska flaggan och ersätta den med Egyptens flagga.

På israelisk sida finns nu en betydande oro inför framtiden.

”Hamas har all anledning att fortsätta att provocera fram dödliga israelisk-egyptiska gränsstrider så som den i torsdags, och tillräckligt många skulle kunna leda till ett israelisk-egyptiskt krig. Det ger Israel två alternativ: krig med Hamas nu, eller krig med Egypten senare”, skriver en kommentator i Jerusalem Post.

Expresidenten Hosni Mubarak var en pålitlig allierad för Israel, som uttryckte förfäran när han avsattes, skriver TT. De styrande generalerna i den egyptiska övergångsregeringen har en balansakt att gå – upprätthålla förtroendefulla relationer med Israel och samtidigt ta hänsyn till den folkliga fientligheten mot Israel.

 

EVA JANZON

eva.janzon@varldenidag.se