HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Othman Al Tawalbeh Foto: Privat

”Anställningen ett undantag”

Många känslor rördes upp när Svenska kyrkan berättade att man anställt en imam för att arbeta med ungdomar på Fryshuskyrkan i Stockholm. Kanske var beslutet inte det rätta, säger nu en av dem som Sofia församling rådgjorde med om anställningen.

Nyheter · Publicerad 06:00, 11 mar 2011

Tanken, menar stiftsadjunkt Helene Egnell vid Centrum för religionsdialog i Stockholms stift, är att han ska vara anställd med projektmedel, men att församlingen går in i avvaktan på detta för att kunna komma i gång med arbetet.
– Efter de skriverier som varit kan man ju fråga sig om det var strategiskt klokt, eller om det hade varit bättre att vänta, säger hon till Världen idag.

Att Othman Al Tawalbeh nu anställts av församlingen under några månader, i avvaktan på en projektanställning, är ett undantag från regeln om att den som är anställd av Svenska kyrkan ska tillhöra kyrkan och omfatta den kristna tron. Att undantaget gjordes beror på att det anses angeläget att få med en muslim i mångfaldsarbetet bland ungdomarna, säger Helene Egnell.
– Det börjar bli motsättningar i vissa områden i stan baserat på vilken religion man har, och det är bra att visa att man kan umgås och vara vänner trots att man har olika tro, säger hon.

Dessutom, påpekar hon, är många skolor mer benägna att släppa in kristna företrädare om de kommer tillsammans med personer från andra religioner. Problemet är bara att exempelvis imamerna ofta har svårt att ta ledigt från sina ordinarie arbeten för att delta i sådana studiebesök.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...