Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Ansiktet på terroristerna som nu kan hota Sverige

Slutet för IS territorium, men starten på en ny riskfylld tid för länder som Sverige när terrorister från IS återvänder. Så beskriver den militärhistoriska författaren Lars Gyllenhaal det senaste skeendet i Syrien där bland annat den norsk-svenske IS-terroristen Mikael Skråmo är en av de gripna.

Nyheter · Publicerad 10:29, 11 mar 2019

33-årige Michael Skråmo föddes av norska föräldrar i Norge, men växte upp i Göteborg. I 20-årsåldern konverterade han till islam och reste till Egypten för att studera arabiska och sin nya religion. År 2014 reste han, tillsammans med sin fru och sina fyra barn, till Syrien för att strida för IS.

– Michael Skråmo har blivit synonym med IS-svenskarna, för det är hans namn som är lättast att komma ihåg, säger Lars Gyllenhaal som tillsammans med Sundsvallspolisen Lennart Westberg skrev boken ”Svenskar i krig efter 1945” som utkom 2018.

Skråmo har blivit ett av IS ansikten utåt eftersom han sysslat med rekrytering och uppmanat till terrorattentat på hemmaplan. Nyligen kom uppgifterna om att Skråmo gripits av ett kurdiskt förband i området kring IS sista fäste i Syrien.

– Det är lite speciellt eftersom det inte var så länge sedan Skråmo pratade om att han hellre skulle dö än överge sig, säger Gyllenhaal.

– Och det är lite av en sinnebild av slutet för IS som territorium. Det blir påtagligt att deras territorier i Syrien försvunnit, fortsätter han.

Enligt uppgifter till TT var det hungern som gjorde att IS-terroristerna kom fram ur tunnlarna där de gömde sig.

Lars Gyllenhaal säger att IS kamp nu går över till en annan fas.

– Genom att ha ett territorium har man kunnat förbereda sina attentat bättre. Framtida dåd kommer antagligen bli mindre förberedda, men mer desperata, säger han.

Ökar risken för terrorattacker på hemmaplan nu?

– Det kan bli så. Ett attentat kan bli en typ av slut som IS-återvändarna skulle föredra framför att hanka sig fram på bidrag och kriminalitet, säger han.

Vad kommer hända med Skråmo nu?

– Han kommer bli föremål för intresse för underättelsetjänst och polis i de länder där han varit bosatt. Men tittar man på Sverige har det inte hänt mycket med alla återvändare i jämförelse med hur det sett ut i Norge och Danmark, säger Lars Gyllenhaal.

Enligt uppgifter i flera tidningar vill Norge nu åtala Michael Skråmo, som är norsk medborgare. Lars Gyllenhaal kan varken dementera eller bekräfta uppgifterna.

– Men det skulle inte förvåna mig om de ställer honom inför rätta. Genom historien har Norge gjort sådant, säger han och lägger till att det inte vore fel om Skråmo hamnade i samma cell som Anders Behring Breivik.

Michael Skråmo har blivit synonym med IS-svenskarna, för det är hans namn som är lättast att komma ihåg.

Isländsk ESC-provokation skapar kritik

Det isländska bandet Hatari, som deltog i Eurovision, hade flera gånger blivit varnade för att utföra politiska provokationer i samband med...

Israel är viktigare än Bibi Netanyahu

Israelkommentar Den intensiva debatten runt immunitetslagen är självklart inte oväntad. Det är också orsaken till att Netanyahu väntade med initiativet tills han...

Immunitetslagen central i koalitionsförhandlingarna

På onsdag om en vecka är det deadline för Benjamin Netanyahu att presentera sin nya regering. Men för närvarande går koalitions­förhandlingarna med...