Ni är världens ljus. En stad som ligger på ett berg kan inte döljas.
Matteusevangeliet 5:14

Världen idag

Ska enstaka frivilliga konfessionella inslag tillåtas på skolavslutningar? Den frågan har regeringen inte gett något klart svar på. Foto: Mons Brunius/TT

Ännu inget förslag om bön på skolavslutningar

Senast den 1 april 2017 skulle regeringen ha lämnat förslag till riksdagen angående att tillåta enstaka konfessionella inslag under skolavslutningar. Än har något sådant förslag dock inte kommit.

Ett förslag kan väntas före valet 2023, sade utbildningsminister Anna Ekström (S) i sitt svar på en skriftlig fråga förra veckan.

Nyheter · Publicerad 10:00, 22 jun 2021

År 2016 tillkännagav riksdagen för regeringen att det skulle införas ett undantag i skollagen om att konfessionella inslag, såsom en bön, skulle vara tillåtna vid skolavslutningar i kyrkan.

I en skriftlig fråga till Anna Ekström (S) undrade Christian Carlsson (KD) nyligen om inte regeringen var beredd att agera utifrån tillkänagivandet.

I sitt svar hänvisar Ekström nu till en utredning som kom 2020, och som föreslår att det får förekomma konfessionella inslag när skolor med konfessionell inriktning firar avslutning eller andra högtider i en kyrka. Dock ska elevernas deltagande vara frivilligt.

Även andra skolor får vara i en kyrka vid sådana tillfällen, enligt förslaget, men utan några konfessionella inslag.

”Betänkandet har remitterats och förslagen bereds nu inom regeringskansliet. Avsikten är att lämna förslag inom denna mandatperiod”, skriver ministern avslutningsvis.

När utbildningsutskottet föreslog tillkännagivandet 2016 var önskemålet att alla skolor skulle kunna använda kyrkor och andra religiösa lokaler vid exempelvis skolavslutningar. Dessutom menade utskottet att enstaka konfessionella inslag borde få förekomma i alla skolor i samband med skolavslutningar och andra traditionella högtider.

Senast den 1 april 2017 skulle regeringen ha lämnat förslag till riksdagen i denna riktning.

Visa respekt för dem som väljer bort vaccination mot covid-19

Ledare Obligatorisk vaccinering mot covid-19 för alla invånare och vaccinkrav för alla som vill ha ett... torsdag 5/8 00:10

Vi behöver mycket kärlek ur stammen för att vara Guds träd tillsammans.

Inför söndag I juli var jag med på missionsbåten Shalom i Kalmarsund under några fantastiska dagar med sol,... torsdag 5/8 00:00

Pilgrimsvandring är på frammarsch i Sverige

Samhälle. Människan har i alla tider vandrat till heliga platser. Det är något som får oss att ge oss iväg i... torsdag 5/8 05:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier