Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Ann Linde ska träffa Israels ambassadör

Strax efter att Ann Linde tillträdde som utrikesminister berättade hon om ett inbokat möte med Israels ambassadör i Sverige, Ilan Ben-Dov. – Jag bad att få träffa henne som handelsminister. Vi hade planerat det här långt innan hon blev utrikesminister, säger ambassadör Ilan Ben-Dov om det kommande mötet.

Nyheter · Publicerad 10:49, 12 sep 2019

Redan några timmar efter att Sveriges nya utrikesminister tillträdde i tisdags, berättade Ann Linde att hon hade ett inbokat möte med Israels ambassadör i Sverige, Ilan Ben-Dov.

Som ny utrikesminister har hon möjlighet att förbättra relationen till Israel som under föregångaren Margot Wallström har varit minst sagt spänd.

Som Världen idag berättade i onsdags har Ann Linde blivit utsedd till ”Årets Palestinavän” 2011, deltagit i 40-årsfirandet av den islamiska, iranska revolutionen hemma hos Irans ambassadör, och burit slöja under en handelsresa i Iran.

Men hon har också besökt Israel.

– Jag har varit i Israel och träffat handelsministern, så det är inte så att vi inte har haft några relationer alls. Det är viktigt att vi fortsätter att ha det, och det kommer jag att säga till honom, sade Ann Linde till Svenska Dagbladet strax efter sitt tillträde.

– Sedan kommer vi ha en stor konferens mot antisemitism, och det ska jag också ta upp med ambassadören.

Världen idag kan nu berätta bakgrunden till utrikesministerns möte med Israels ambassadör.

– Jag bad att få träffa henne som handelsminister. Vi hade planerat det här långt innan hon blev utrikesminister, säger ambassadör Ilan ben-Dov om det kommande mötet med Ann Linde.

– När hon nu har tillträtt som utrikesminister kommer jag att säga det som jag sagt till den tidigare utrikesministern: Det behövs en förändring i policy och en utveckling av de bilaterala relationerna, fortsätter han.

Finns det nu förutsättningar för en bättre relation mellan Sverige och Israel?

– Jag vet inte, jag får träffa den nya ministern först och samtala. Jag vill inte föregå det samtalet utan får lyssna till vad hon har att säga. Så vi får vänta och se. Generellt sett så kommer jag framföra samma budskap som jag har haft tidigare: Relationen måste bli bättre och inställningen en annan, säger Ilan Ben-Dov.

– Jag hade tänkt samtala om möjligheter till att utveckla handeln mellan våra länder. Nu när hon är utrikesminister blir ju det förstås annorlunda.

När hon nu har tillträtt som utrikesminister kommer jag att säga det som jag sagt till den tidigare utrikesministern: Det behövs en förändring i policy och en utveckling av de bilaterala relationerna.

När vetenskapen blir ideologisk är den farlig

Ledare Vetenskapens betydelse för vår civilisation går inte att överskatta. På område efter område... onsdag 23/9 00:00

Hur blir jag bättre på att lyssna på min fru?

Familjefrågan. Jag har ett problem. Min fru och flera andra blir lätt irriterade på mig för att de upplever att... onsdag 23/9 00:00

Lidandet inför tyst Gud

Böneskolan Jobs bok är troligen Bibelns äldsta bok, med det urgamla temat om den oskyldiga människans lidande.... tisdag 22/9 00:10

Oklart om Marocko öppnar för direktflyg till Israel

Marocko. Uppgifter om att relationen mellan Marocko och Israel snart skulle tina, med direktflyg mellan... tisdag 22/9 16:08

Hur blir jag bättre på att lyssna på min fru?

Familjefrågan. Jag har ett problem. Min fru och flera andra blir lätt irriterade på mig för att de upplever att...

Kampsport för att skada eller för självförsvar – det är frågan

Mot väggen Hur ska man som kristen förälder se på sitt barns önskan att börja någon våldsam kampsport såsom...