Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Ann Linde ska träffa Israels ambassadör

Strax efter att Ann Linde tillträdde som utrikesminister berättade hon om ett inbokat möte med Israels ambassadör i Sverige, Ilan Ben-Dov. – Jag bad att få träffa henne som handelsminister. Vi hade planerat det här långt innan hon blev utrikesminister, säger ambassadör Ilan Ben-Dov om det kommande mötet.

Nyheter · Publicerad 10:49, 12 sep 2019

Redan några timmar efter att Sveriges nya utrikesminister tillträdde i tisdags, berättade Ann Linde att hon hade ett inbokat möte med Israels ambassadör i Sverige, Ilan Ben-Dov.

Som ny utrikesminister har hon möjlighet att förbättra relationen till Israel som under föregångaren Margot Wallström har varit minst sagt spänd.

Som Världen idag berättade i onsdags har Ann Linde blivit utsedd till ”Årets Palestinavän” 2011, deltagit i 40-årsfirandet av den islamiska, iranska revolutionen hemma hos Irans ambassadör, och burit slöja under en handelsresa i Iran.

Men hon har också besökt Israel.

– Jag har varit i Israel och träffat handelsministern, så det är inte så att vi inte har haft några relationer alls. Det är viktigt att vi fortsätter att ha det, och det kommer jag att säga till honom, sade Ann Linde till Svenska Dagbladet strax efter sitt tillträde.

– Sedan kommer vi ha en stor konferens mot antisemitism, och det ska jag också ta upp med ambassadören.

Världen idag kan nu berätta bakgrunden till utrikesministerns möte med Israels ambassadör.

– Jag bad att få träffa henne som handelsminister. Vi hade planerat det här långt innan hon blev utrikesminister, säger ambassadör Ilan ben-Dov om det kommande mötet med Ann Linde.

– När hon nu har tillträtt som utrikesminister kommer jag att säga det som jag sagt till den tidigare utrikesministern: Det behövs en förändring i policy och en utveckling av de bilaterala relationerna, fortsätter han.

Finns det nu förutsättningar för en bättre relation mellan Sverige och Israel?

– Jag vet inte, jag får träffa den nya ministern först och samtala. Jag vill inte föregå det samtalet utan får lyssna till vad hon har att säga. Så vi får vänta och se. Generellt sett så kommer jag framföra samma budskap som jag har haft tidigare: Relationen måste bli bättre och inställningen en annan, säger Ilan Ben-Dov.

– Jag hade tänkt samtala om möjligheter till att utveckla handeln mellan våra länder. Nu när hon är utrikesminister blir ju det förstås annorlunda.

När hon nu har tillträtt som utrikesminister kommer jag att säga det som jag sagt till den tidigare utrikesministern: Det behövs en förändring i policy och en utveckling av de bilaterala relationerna.

Trump väntas prioritera religionsfrihet framför klimatmöte

FN. Om klimatmålen i Parisavtalet ska nås måste mer göras – och fortare. Nu samlar FN:s generalsekreterare till ett peppande toppmöte där nio så kallade...

Likt Daniel bör vi vägra kompromissa

Ledare En högintressant och högaktuell bok i Bibeln är Daniel. Profeten Daniel var verksam under perioden 605–539 f Kr. Han är ett stort föredöme för oss...