Varifrån skall min hjälp komma? Min hjälp kommer från Herren, som har gjort himmel och jord.
Psaltaren 121:1-2

Världen idag

Ann Linde ska träffa Israels ambassadör

Strax efter att Ann Linde tillträdde som utrikesminister berättade hon om ett inbokat möte med Israels ambassadör i Sverige, Ilan Ben-Dov. – Jag bad att få träffa henne som handelsminister. Vi hade planerat det här långt innan hon blev utrikesminister, säger ambassadör Ilan Ben-Dov om det kommande mötet.

Nyheter · Publicerad 10:49, 12 sep 2019

Redan några timmar efter att Sveriges nya utrikesminister tillträdde i tisdags, berättade Ann Linde att hon hade ett inbokat möte med Israels ambassadör i Sverige, Ilan Ben-Dov.

Som ny utrikesminister har hon möjlighet att förbättra relationen till Israel som under föregångaren Margot Wallström har varit minst sagt spänd.

Som Världen idag berättade i onsdags har Ann Linde blivit utsedd till ”Årets Palestinavän” 2011, deltagit i 40-årsfirandet av den islamiska, iranska revolutionen hemma hos Irans ambassadör, och burit slöja under en handelsresa i Iran.

Men hon har också besökt Israel.

– Jag har varit i Israel och träffat handelsministern, så det är inte så att vi inte har haft några relationer alls. Det är viktigt att vi fortsätter att ha det, och det kommer jag att säga till honom, sade Ann Linde till Svenska Dagbladet strax efter sitt tillträde.

– Sedan kommer vi ha en stor konferens mot antisemitism, och det ska jag också ta upp med ambassadören.

Världen idag kan nu berätta bakgrunden till utrikesministerns möte med Israels ambassadör.

– Jag bad att få träffa henne som handelsminister. Vi hade planerat det här långt innan hon blev utrikesminister, säger ambassadör Ilan ben-Dov om det kommande mötet med Ann Linde.

– När hon nu har tillträtt som utrikesminister kommer jag att säga det som jag sagt till den tidigare utrikesministern: Det behövs en förändring i policy och en utveckling av de bilaterala relationerna, fortsätter han.

Finns det nu förutsättningar för en bättre relation mellan Sverige och Israel?

– Jag vet inte, jag får träffa den nya ministern först och samtala. Jag vill inte föregå det samtalet utan får lyssna till vad hon har att säga. Så vi får vänta och se. Generellt sett så kommer jag framföra samma budskap som jag har haft tidigare: Relationen måste bli bättre och inställningen en annan, säger Ilan Ben-Dov.

– Jag hade tänkt samtala om möjligheter till att utveckla handeln mellan våra länder. Nu när hon är utrikesminister blir ju det förstås annorlunda.

När hon nu har tillträtt som utrikesminister kommer jag att säga det som jag sagt till den tidigare utrikesministern: Det behövs en förändring i policy och en utveckling av de bilaterala relationerna.

Vem leder den svenska politiska dansen?

Ledare Som en blixt från klar himmel meddelade Jonas Sjöstedt att han avgår som vänsterledare – just när han lyckats göra en remarkabel comeback för sitt...

Dags för Iran att återknyta de historiska banden till Israel

Israelkommentar Israelkommentar. Få länder i Mellanöstern har en lika lång och betydelsefull historia i relation till det judiska folket som dagens Iran. Påståendet kan verka...

”Arbete kan ge mening till livet”

Närbild Arbetsetik. Arbete kan ge mening till livet och bidra till långsiktig lycka. Det menar Maria Ludvigsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet. – Arbetet gör att...

Ta vara på och ta på allvar de möjligheter som ges för att komma närmare Gud, livets källa.

Inför söndag Hebr 2:9–10 En källa förknippar vi oftast med vatten, en plats där man kan släcka sin törst. I våras sprang jag Göteborgsvarvet. Då handlar mycket om...
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Vill ge hopp till den unga generationen

Församlingsliv Allianskyrkan är en församling där alla generationer trivs och får ta plats, och där ungdomarna får vara med och ta ansvar. – Vi har skapat en miljö...