Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Ann Linde har inte gjort något statsbesök i Israel. Foto: Darko Vojinovic/AP/TT

Ann Linde hoppas på att bli inbjuden till Israel

Utrikesminister Ann Linde (S) hoppas på att hon ska bli inbjuden till Israel av landets nya regering. Det förklarade hon i en riksdagsdebatt på måndagen.

Nyheter · Publicerad 20:00, 9 jun 2021

Ingen svensk utrikesminister har besökt Israel sedan 2016. Då förklarade det israeliska utrikesdepartementet att dåvarande utrikesminister Margot Wallström (S) inte var välkommen i landet. Detta sedan hon efterlyst en undersökning om huruvida Israel använt ”utomrättsliga avrättningar” i samband med en rad våldsdåd och sammandrabbningar mellan israeler och palestinier.

I måndags deltog Sveriges nuvarande utrikesminister Ann Linde (S) i en interpellationsdebatt initierad av vänsterpartisten Håkan Svenneling. Hon fick då frågan om hur hon ser på det politiska läget i Israel, och vilka kontakter hon haft med den nya israeliska regering som nyligen tillträtt.

– Ja, den är ju så ny att vi inte har haft tid att ha några kontakter, men jag hoppas på det, svarade Ann Linde.

– Jag hoppas fortfarande på att jag ska bli inbjuden till Israel; jag har verkligen goda förhoppningar om att vi kan ha konstruktiva samtal.

Huvudfokus för debatten var dock frågan om Ann Linde anser att Israels ”ockupation av Palestina” är ett ”apartheidbrott”, och om hon tänkte verka för att suspendera EU:s associeringsavtal med Israel.

Associeringsavtal från 1995 innehåller EU:s – och därmed även Sveriges – överenskommelser med Israel inom handelsområdet, men också vad gäller sociala och rättsliga frågor.

Ann Linde gick inte Håkan Svennelid till mötes i sitt svar.

– Sverige använder inte apartheidbegreppet i relation till Israels politik och kommer inte att verka för att associationsavtalet med Israel sägs upp, sade hon, och tillade att ett bilateralt samtal, så kallat associeringsråd, om avtalet ska äga rum ”i närtid”.

Ett sådant rådslag har inte hållits sedan 2012. Året efter förklarade EU att avtal med Israel inte kunde omfatta Judeen och Samarien (Västbanken), inklusive östra Jerusalem, Gaza eller Golanhöjderna.

Om frikyrkan och samkönade relationer

Ledarkrönika Debatten har gått hög sedan Joel Halldorfs text i Expressen om att frikyrkan fullt ut bör acceptera... torsdag 17/6 00:10

Majoritet vill fälla regeringen Löfven

Regeringskris. Fyra partier tänker rösta för att fälla statsminister Stefan Löfven och hans regering i en... torsdag 17/6 16:00

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier