Jag vill prisa Guds namn med sång och upphöja honom med tacksägelse.
Psaltaren 69:31

Världen idag

Utrikesminister Ann Linde (S) vid måndagens pressträff om Afghanistan i Rosenbad i Stockholm. Foto: Marko Säävälä/TT

Ann Linde: Biståndet till Afghanistan ska vara kvar

Målet är att det svenska biståndet till Afghanistan ligger fast. Det sade utrikesminister Ann Linde vid en digital pressträff på måndagen.

Tyskland går motsatt väg, och aviserar att biståndet till landet kommer att strypas helt om talibanerna tar över.

Nyheter · Publicerad 15:10, 16 aug 2021

För Sveriges del är målet att biståndet till Afghanistan, som uppgår till över en miljard kronor per år, ska fortsätta.

Även om det inte finns några anställda kvar på ambassaden som kan följa biståndet så har organisationer som Svenska Afghanistankommittén, olika FN-organ och frivilligorganisationer kvar personal som, enligt regeringen, ska se till att biståndet går till avsedda syften.

– Det är inte någon hundraprocentig garanti för allting, men i stort sett så har svenskt bistånd gått till befolkning och inte till regimer och regeringar, sade Ann Linde på pressträffen.

– Och det arbete som inte minst FN:s organisationer gör.

Dock ska inte pengarna gå till talibanerna, inskärpte utrikesministern när hon dagen innan intervjuades i radioprogrammet Godmorgon världen.

– Vi kommer aldrig att ge bistånd till talibanerna, det är helt uteslutet, sade hon.

Ett land som kommer att strypa allt bistånd till Afghanistan om talibanerna lyckas ta makten är Tyskland. Det beskedet gav utrikesministern Heiko Maas i tv-kanalen ZDF, uppger nyhetstjänsten Omni.

– Vi kommer inte att skicka en cent till landet om talibanerna tar total kontroll, inför sharialagar och gör om det till ett kalifat, sade Heiko Maas.

Afghanistan är sedan 2013 det största mottagarlandet för svenskt bistånd. Samtidigt är den afghanska staten en av de mest korrupta i världen, enligt den globala organisationen Transparency international, skriver Dagens Nyheter.

Enligt en FN-rapport från juni kommer större delen av talibanernas medel i dag från bland annat opiumproduktion, narkotikahandel, utpressning och kidnappningar, skriver Voice of America. Dessutom tar talibanerna över den utvinning av naturresuser som sker lokalt i områden de tagit över, såsom gruvdrift.

Jesus kallar alla lärjungar att förneka sig själva

Gästledare Lagom till Pingst FFS rådslag i maj 2023 utkom forskningsrapporten ”Pingströrelsens ecklesiologi i... fredag 9/6 00:10