Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Foto: Nero Media

Anmälningsstorm mot SVT-dokumentären "Gazas tårar"

35 anmälningar har inkommit till Gransknings­nämnden för radio och tv mot dokumentären Gazas tårar som sändes i SVT den 20 december. Filmen kallas antisemitisk och Public service-företaget får utstå hård kritik för beslutet att sända den.

Nyheter · Publicerad 00:00, 5 jan 2012

Bara ett par veckor efter att dokumentären Gazas tårar sändes i Sverige har 35 anmälningar inkommit till Granskningsnämnden.
– Det är svårt att sätta det på en skala, men det är ju mer än vanligt, det är mycket, säger Kicki Uggla på nämnden.

I en av anmälningarna står det: "Detta torde bryta mot kraven på opartiskhet och saklighet då den israeliska synen inte på något sätt kom till tals i filmen, som därutöver även lämnades helt utan uppföljande inslag om de israeliska synpunkterna."
En annan person skriver: "Jag skulle vilja anmäla SVT till granskningsnämnden då jag anser att visningen av Gazas tårar på den inledande dagen av den judiska högtiden Chanukkah är uppenbart stötande och därutöver bryter mot SVT:s­ styrdokument." I anmälningarna lyfts också det faktum fram att inspelningen av dokumentären övervakats av Hamas. Sveriges Television får hård kritik för att ha sänt Gazas tårar, något de som Public service-företag tillsammans med NRK i Norge är ensamma om i Europa.

I en debattartikel på News­mill skriver Lisa Abram­owicz på Svensk Israel-information varför hon är en av dem som anmält sändningen. "Man kan visa ett vinklat inslag i ett kontroversiellt ämne men då ska de anklagade få komma till tals, alternativt ska inslaget balanseras av andra, kompletterande perspektiv och fakta. Det har inte SVT gjort. Vad jag vet så planeras det inte heller." Hon ifrågasätter också varför man på SVT konsekvent valt att översätta yahoud, vilket är det arabiska ordet för judar, till israeler.
– Public service-uppdraget är väldigt brett, vi ska självklart vara sakliga och hålla oss till fakta, men vi ska också skapa debatt och ge utrymme för många olika röster. Dokumentärfilm är nästan alltid en subjektiv berättelse, någon ser verkligheten ur sitt personliga öga, har Ingemar Persson, ansvarig utgivare för Dox på SVT, tidigare sagt till Världen idag.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

Ambulansförbund rasar mot ny dygnsvila: ”Horribelt feltolkat”

Ekonomi. Nya EU-regler om dygnsvila har börjat gälla. Detta trots stora protester från bland annat... måndag 2/10 20:00

C-stämman: Ja till dödshjälp och sänkt alkoholålder

Centerpartiet. Centerpartiet säger ja till att tillåta dödshjälp i Sverige. Partistämman sade även ja till att... måndag 2/10 17:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10