Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Tidigare riksdagsledamoten Nalin Pekgul kallar ministern Mehmet Kaplan för islamist. Foto: Pontus Lundahl/TT

Anklagar minister för att vara islamist

Förvånande och förfärande. Det säger tidigare riksdagsledamoten Nalin Pekgul (s) om att Mehmet Kaplan utnämnts till minister. Pekgul menar i en debattartikel i Dagens Industri att Kaplan är en islamist som stödjer jihadister.

Nyheter · Publicerad 10:54, 14 okt 2014

Muslimske miljöpartisten Mehmet Kaplan, tidigare bland annat presstalesman för Sveriges muslimska råd och ordförande för Sveriges unga muslimer, har tilldelats posten som bostads- och stadsutvecklingsminister i den nya rödgröna regeringen. Utnämningen möter nu hård kritik från tidigare riksdagsledamoten Nalin Pekgul, som själv är muslim.
Pekgul varnar, i ett debattinlägg i Dagens Industri på tisdagen, för att Kaplan kommer att skada arbetet för att motverka radikalisering av svenska muslimer. Pekgul skriver: "Utnämningen av Mehmet Kaplan till minister är förvånande och förfärande. Så sent som i somras jämförde han jihadister som åker till Syrien med svenskar som kämpade i finska vinterkriget. När detta uttalande starkt ifrågasattes framförallt i Finland backade Mehmet Kaplan och sa att det inte var en bra jämförelse. Jag är övertygad om att Mehmet Kaplan sa precis vad han menade och att han betraktar jihadisterna som frihetskämpar."

Flera turkiska tidningar uppmärksammade i söndags att Kaplan sagt att islamofobi i Europa är ett viktigt skäl till varför ungdomar ansluter sig till Islamiska staten, och Kaplans lösning är mer statliga pengar till moskéerna för att de ska motarbeta rekryteringen. Men Nalin Pekgul menar att det verkliga problemet är rotlöshet bland unga muslimer, som utnyttjas av islamister "för att nå målet att skapa ett parallellt samhälle styrt av sharialagar". 

Pekgul menar att det är "rädsla för att stämplas som islamofob" som gör att ingen vågar ifrågasätta Kaplan. "Det här är inget annat än ett svek mot de människor som i första hand drabbas av islamisternas intolerans och förtryck", skriver hon.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson har, genom att släppa fram Kaplan till en ministerpost, gett Sveriges muslimer budskapet att islamisterna har det svenska etablissemangets stöd, avslutar Nalin Pekgul.

Vilket EU-land ska bli först med att flytta sin ambassad?

Israelkommentar Hemkommen efter ännu en intressant resa till Jerusalem känner jag mig inspirerad att kommentera ambassadflyttningarna i Israel. I skrivande stund har...

Sötpotatis – en gröda med svensk potential

Visst älskar sötpotatisen värme, men kan Kanada så kan vi. Den svenska sötpotatisen har potential, enligt Sveriges lantbruksuniversitet.