HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Foto: Jessica Gow/TT

Ankarberg Johansson: Jag kandiderar inte till partiledare

Acko Ankarberg Johansson avslutar försöket att bli nästa partiledare för Kristdemokraterna.– Jag kandiderar inte som partiledare. Utifrån vad jag kan bedöma har jag inte det stöd som krävs för att bli partiledare, säger hon till TT.

Nyheter · Publicerad 00:00, 26 feb 2015

Acko Ankarberg, partisekreterare i Kristdemokraterna, var en av fyra som sa sig vilja ta över efter Göran Hägglund på partiledarposten i KD. Men hon säger nu att hon ger upp de försöken.…
– Jag kandiderar inte som partiledare. Utifrån vad jag kan bedöma har jag inte det stöd som krävs för att bli partiledare, säger Acko Ankarberg Johansson till TT.

Tillkännagivandet kom dagen efter att den första nomineringsrundan avslutades på onsdagkvällen. Då framgick det att Ebba Busch Thor är stor favorit till att ta över efter Göran Hägglund.

Så sent som vid lunchtid på onsdagen fick Världen idag mailsvar från Acko Ankarberg Johansson på enkätfrågor som ställts till de fyra kandidaterna. "Min politiska och organisatoriska erfarenhet är en bra grund för att göra det omtag som krävs", svarade hon då på frågan: Varför är du den person som är bäst lämpad att leda KD framåt?

Enligt Aftonbladet har 17 av 20 distrikt som meddelat sina kandidaturer nominerat Ebba Busch Thor. En majoritet av distrikten har dock nominerat flera kandidater och avvaktar den utfrågning av huvudkandidaterna som hålls i början av mars. Men av de sju distrikt som redovisat att man bara nominerar en person så har fem nominerat Buch Thor medan Jakob Forssmed och Acko Ankarberg Johansson fått varsin sådan nominering.

Flera av de namn som det ryktats om skulle vara aktuella som ny partiledare har sedan tidigare sagt nej. Däribland förre statsrådet Stefan Attefall, Europaparlamentarikern Lars Adaktusson, gruppledaren i riksdagen Emma Henriksson och David Lega, kommunalråd i Göteborg. 

Acko Ankarberg Johansson kandiderar inte heller till en plats i partistyrelsen. Tre kandidater kvartstår nu av de som offentligt gett sig till känna: Ebba Busch Thor, Jakob Forssmed och Penilla Gunther.

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...