Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Änglafest slår ut Halloween i Sävsjö

I Sävsjö är det inte Halloween som är i fokus under höstlovet. Istället förbereder sig barnen för frikyrkornas Änglafest, en populär tradition sedan mer än tio år tillbaka. – Många av barnen tänker inte ens på att det är halloween, säger Åsa Fransson, barnpastor i församlingen Guds kraft.

Nyheter · Publicerad 09:30, 29 okt 2018

Änglafesten i Allianskyrkan i Sävsjö har arrangerats sedan 2006, tillsammans med Höglandskyrkan och Guds kraft. Festen har ökat i popularitet och de senaste åren har det kommit omkring 100 barn från förskoleklass till sjätte klass.

– Det kommer en hel del barn som inte är med i församlingarna också. Ryktet har spridit sig och många tar med klasskompisar, säger Åsa Fransson.

Hon berättar att festen kom till utifrån att församlingarna ville göra något roligt, som en motpol till Halloween.

– Man såg tendenserna och ville ha ett alternativ att erbjuda, Jesus istället för mörkret. Vi är väldigt raka och tydliga och hymlar inte med evangeliet.

Varje år spelas ett drama med änglatema. Ledarna förklarar innebörden och i samband med det erbjuds förbön för dem som vill.

– Vi vill presentera Jesus i syfte att få med barnen i kyrkornas ordinarie barnverksamhet, säger Åsa Fransson.

En av höjdpunkterna under festen är ”catwalken”, där barnen får visa upp sina maskeradutstyrslar och har chans att vinna pris. 15 barn får varsin chokladmedalj.

– De får klä ut sig till vad de vill, exempelvis hockeyängel eller sjuksköterskeängel. Under de senaste åren har vi behövt lägga till en text på våra affischer om att vi inte vill ha några skrämmande figurer.

Det bjuds även på dans, tävlingar, bibelberättelser, hamburgare och efteråt är det filmkväll för årskurs fem och sex.

Åsa Fransson tycker att behovet av alternativ till halloweenfirande har vuxit med åren.

– Trenden i samhället överlag verkar vara att det blir värre för varje år. Därför känns det härligt att ha en änglafest och det är verkligen en styrka att göra den tillsammans. Det bygger gemenskap mellan församlingarna och är en välsignelse för oss allihop.

Vi vill presentera Jesus i syfte att få med barnen i kyrkornas ordinarie barnverksamhet.

Dominansen från vänster hämmar det öppna samtalet

Ledare Alla invånare i en kultur påverkas av dess centrala värderingar. Eftersom vi dagligen andas samma... onsdag 5/8 00:00

Merzek Botros

Hallå där. ... pastor i den arabiska församlingen i Centrumkyrkan i Sundbyberg, som i dag inleder Europeiska... onsdag 5/8 00:00

Förblindad woke-kultur trasar sönder kultur

Ledare Med nya tider kommer nya ord, som det importerade ordet woke. Det har sin bakgrund i... tisdag 4/8 00:00

Var nära döden – rasar mot planer på dödshjälp

Eutanasi. När han var liten sade hans läkare att ”det var lika bra att han fick somna in”. Nu är Eric... tisdag 4/8 21:00

Basketstjärna tror på Jesus mer än på symbolhandlingar

USA. När alla andra spelare i Orlando Magics böjde knä i sympati för BLM-rörelsen valde basketspelaren... tisdag 4/8 20:00

Sven var svårt coronasjuk – ”Gud botade mig mirakulöst”

Covid-19. I mars insjuknade Sven Almkvist i covid-19 med kraftig värk och hög feber. Bönegruppen kom överens...

Varför visar sig inte Gud tydligare?

Mot väggen Varför visar sig inte Gud tydligare?/Bengt