Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Änglafest slår ut Halloween i Sävsjö

I Sävsjö är det inte Halloween som är i fokus under höstlovet. Istället förbereder sig barnen för frikyrkornas Änglafest, en populär tradition sedan mer än tio år tillbaka. – Många av barnen tänker inte ens på att det är halloween, säger Åsa Fransson, barnpastor i församlingen Guds kraft.

Nyheter · Publicerad 09:30, 29 okt 2018

Änglafesten i Allianskyrkan i Sävsjö har arrangerats sedan 2006, tillsammans med Höglandskyrkan och Guds kraft. Festen har ökat i popularitet och de senaste åren har det kommit omkring 100 barn från förskoleklass till sjätte klass.

– Det kommer en hel del barn som inte är med i församlingarna också. Ryktet har spridit sig och många tar med klasskompisar, säger Åsa Fransson.

Hon berättar att festen kom till utifrån att församlingarna ville göra något roligt, som en motpol till Halloween.

– Man såg tendenserna och ville ha ett alternativ att erbjuda, Jesus istället för mörkret. Vi är väldigt raka och tydliga och hymlar inte med evangeliet.

Varje år spelas ett drama med änglatema. Ledarna förklarar innebörden och i samband med det erbjuds förbön för dem som vill.

– Vi vill presentera Jesus i syfte att få med barnen i kyrkornas ordinarie barnverksamhet, säger Åsa Fransson.

En av höjdpunkterna under festen är ”catwalken”, där barnen får visa upp sina maskeradutstyrslar och har chans att vinna pris. 15 barn får varsin chokladmedalj.

– De får klä ut sig till vad de vill, exempelvis hockeyängel eller sjuksköterskeängel. Under de senaste åren har vi behövt lägga till en text på våra affischer om att vi inte vill ha några skrämmande figurer.

Det bjuds även på dans, tävlingar, bibelberättelser, hamburgare och efteråt är det filmkväll för årskurs fem och sex.

Åsa Fransson tycker att behovet av alternativ till halloweenfirande har vuxit med åren.

– Trenden i samhället överlag verkar vara att det blir värre för varje år. Därför känns det härligt att ha en änglafest och det är verkligen en styrka att göra den tillsammans. Det bygger gemenskap mellan församlingarna och är en välsignelse för oss allihop.

Vi vill presentera Jesus i syfte att få med barnen i kyrkornas ordinarie barnverksamhet.

Kristnas kallelse är inte att vara bekväma

Ledare Abortfrågan. Frågan om abort vill inte försvinna. Högljudda diskussioner är ett återkommande fenomen, men sällan med ökad klarhet som följd. Tvärtom är...