På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Det svenska flygvapnet hade inga plan i beredskap när sex ryska militärplan närmade sig Sverige på långfredagsnatten. Bilden är från Ronneby. Foto: Lars Pehrson/SvD Scanpix

Analytiker: ”Försvaret nära kollaps”

Ryssland övade under påsken flyganfall mot Sverige med tunga bombplan – och Sverige hade ingen beredskap. Det avslöjar i dag Svenska Dagbladet. Men utrikesminister Carl Bildt ser ingen anledning till oro.

Nyheter · Publicerad 11:51, 22 apr 2013

 Det var under långfredagsnatten som sex ryska flygplan genomförde en övning mot svenska mål, som en del i den stora luftstridsövningen Ladoga 2013. Övningen var känd i förväg, men Sverige saknade beredskap när de ryska planen plötsligt närmade sig Sverige, skriver Svenska Dagbladet. Normalt ska minst två startklara Gripenplan finnas redo för att identifiera och avvisa inkräktare, men på långfredagsnatten fanns inga plan redo.

– Nej, vi hade inte plan i incidentberedskap, bekräftar Försvarsmaktens insatschef Anders Silwer för tidningen. Däremot hade Nato beredskap i Baltikum och skickade upp två danska F 16-plan, som skuggade de ryska planen, skriver tidningen.

Svenska Dagbladet konstaterar att Sverige, som på 1980-talet hade 20 flygdivisioner, nu endast har fyra. Två av divisionerna saknar tillräckligt med personal för att kunna gå i strid, har Riksrevisionen anmärkt.
Försvarsanalytiker Johan Tunberger säger till SvD att Sveriges politiska och militära ledning tystar ner de ryska övningarna och är mycket kritisk mot tillståndet i det svenska försvaret.
– Det är i utomordentligt dåligt skick och vi är på väg mot en total systemkollaps.

Men utrikesminister Carl Bildt (M) tar inte särskilt allvarligt på den ryska övningen.
- En viss upphetsning om detta har jag noterat. Under 20 år har vi inte haft nåt överhuvudtaget, men under de senaste två—tre åren har de varit ute och flugit över Östersjön då och då. Det är rätt sällan förekommande, säger Bildt i samband med sin ankomst till EU:s utrikesministermöte i Luxemburg, rapporterar TT.

Allan Widman, Folkpartiets försvarspolitiska talesperson, säger däremoatt det inträffade är ”mycket allvarligt”.
– Det är naturligtvis djupt oroande att Ryssland bedömer ett sånt här scenario som så realistiskt att man både förbereder sig för och övar på detta, säger Allan Widma till TT. Han menar att det inträffade väcker frågan om den militära närvaron på Gotland.

Människovärde avgör inte kristen äktenskapssyn

Ledare Är meningsfull dialog möjlig? Nutidens aggressiva samtalsklimat kan få också en obotlig optimist... lördag 8/5 00:10

Vi måste vårda oegennyttan med varsamhet så att den lever kvar.

Gästkrönika Som svenskar är vi små droppar i ett hav av människor. Obetydligheten och maktlösheten inför... lördag 8/5 00:00

Världen idag AB fick ny styrelseordförande

Världen idag. Per-Olof Eurell avgick som ordförande för Världen idags styrelse i samband med torsdagens... fredag 7/5 16:35

Senaste nytt

    Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

    Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier