Herren har blivit min borg, min Gud är min tillflykts klippa.
Psaltaren 94:22

Världen idag

En kvinna i ett område känt för prostitution i staden Prato utanför Florence i Italien. En syn som, enligt kritiker, kan bli betydligt vanligare med Amnesty Internationals beslut. Foto: Fabrizio Giovannozzi / AP / TT

”Amnesty ställer sig på maffians sida”

Chockerande och obegripligt. Det är reaktioner på Amnesty Internationals förslag att avkriminalisera prostitution i världens länder. – Amnesty International ställer sig på maffians sida, säger Maj-Britt Theorin, tung socialdemokrat och en av hjärnorna bakom den svenska sexköpslagen.

Nyheter · Publicerad 10:22, 14 aug 2015

Mycket upprörd berättar hon om sin reaktion på Amnestys överraskande utspel.

– Jag är ganska chockad över hur Amnesty internationellt har låtit sig förledas av prostitutionsmaffian, säger hon till Världen idag.

Att kriminella aktörer – med stora intressen i trafficking – har pressat Amnesty, ser hon som enda förklaring till människorättsorganisationens oväntade kursändring.

– Under senare år har maffian blivit oerhört skickliga. De har enorma ekonomiska resurser och inriktar sig mot tunga organisationer som Amnesty. Troligen betalar de lobbyister för att driva sina intressen.

– De använder sig framgångsrikt av ord som "sexarbetare" för att beskriva prostitution. Men detta handlar inte om ett yrke, detta är ett utnyttjande av en annan människa, säger Theorin, förvånad över att Amnesty köpt retoriken.

– Jag trodde faktiskt att Amnesty var starkare i sina värderingar än så här.

I sin nya linje förespråkar Amnesty International att både försäljning och köp av sex ska vara lagligt.

– Prostitution är inte en mänsklig rättighet, men sexarbetare har mänskliga rättigheter till trygghet och vård, till att inte tvingas till trafficking och det är det vi försöker komma åt med den här policyn. Vårt fokus är att ge sexarbetare en trygg arbetssituation, att stärka dem och se till att de kan utnyttja sina rättigheter, säger Gauri Van Gulik på Amnesty International till SVT nyheter.

Beslutet innebär att Amnesty International från och med nu ska uppmana stater att avkriminalisera både köp och försäljning av sexuella tjänster.
Man riktar redan kritik mot den svenska sexköpslagen som förbjuder köp av sexuella tjänster. Detta driver prostitutionen ut i otrygga miljöer utom synhåll för polisen, anser man.

– Struntprat, säger Maj-Britt Theorin om det resonemanget.

– Om köparna kan hitta sexsäljarna på nätet så kan polisen också göra det. Men Sveriges sexköpslag ger polisen ett instrument att kunna spana på presumtiva sexköpare, på maffian och sådana som för in traffickingoffer i Sverige. Om man skulle göra prostitutionen fri så har man inte medel att komma åt maffian. Sveriges sexköpslag ger också större möjlighet att hjälpa kvinnor att ta sig ur prostitutionen, menar Theorin som själv var med och utformade lagen.

Hon har ett långt engagemang i prostitutionsfrågan, både i FN, som EU-parlamentariker och i Sverige. Med lättnad konstaterar hon att den svenska delen av Amnesty nu tar avstånd från moderorganisationens beslut. Hon tror inte heller att Amnesty Internationals beslut kommer att få genomslag i svensk lag. Partierna är överens om att bevara sexköpslagen, med undantag av något ungdomsförbund, påpekar Theorin.

– Beslutsfattarna är medvetna i den här frågan. De vet att om man släpper prostitutionen fri så släpper man också trafficking fritt, säger hon, mer bekymrad för Amnesty International. Organisationen gör en enorm förtroendeförlust med sitt agerande, menar hon.

– De ställer sig på maffians sida. Men de är inte okunniga, de kan inte bara blunda för att vi har miljoner offer för trafficking. Dessa skulle bli värnlösa om alla länder ställde upp på deras sida.

Inte heller Sveriges utrikesminister, Margot Wallström, skräder orden i sin kritik mot Amnesty International. "Jag kan inte förstå att Amnesty vill stötta legalisering av kommersiell sexuell exploatering. Svensk lag är ett bättre sätt att skydda kvinnor", twittrar hon.

I kören av internationell kritik finns också flera kvinnorättsorganisationer, uppger Dagens Nyheter. Även Hollywoodstjärnor som Meryl Streep, Kate Winslet och Emma Thompson uppges ha tagit avstånd.

Jonas Adolfsson
jonas.adolfsson@varldenidag.se

 

Läs också:

”Jag hade blivit fast i prostitutionen”


En av åtta saudier vill se normalisering med Israel

Mellanöstern. Närmare 80 procent av saudierna är positiva till att deras land normaliserar relationen till Israel... onsdag 21/10 21:00

Lita på att han slåss för dig.

Vardagskrönika För dig som fallit offer för en dålig pastor vill jag uttrycka hur det vände sig i min mage var... onsdag 21/10 00:10

Cecilie Fassotte: ”En spännande resa”

Norska kyrkan. – Det är otroligt fint att gå den här vägen som par, säger Cecilie Fassotte, 44 år. Hon upplever...

Hur ska jag våga gå vidare från mitt jobb?

Familjefrågan Jag skulle vilja omskola mig. Har tänkt på det i flera år men jag har aldrig vågat ta steget. Jag...

När kärleken har gått förlorad – brevet till Efesos

De sju församlingarna i Uppenbarelseboken (del 2/8). Vid den tid när Johannes skrev breven i Uppenbarelseboken var Efesos Mindre Asiens största stad....