Nej, liksom han som har kallat er är helig ska också ni vara heliga i allt ni gör. Det står ju skrivet: Ni ska vara heliga, för jag är helig.
1 Petrusbrevet 1:15-16

Världen idag

Under sina många år som tv-profil nådde Pat Robertson miljontals tv-tittare. Foto: Steve Helber/AP/TT

Amerikanske tv-profilen Pat Robertson har avlidit

Under torsdagen avled den välkände amerikanske predikanten, tv-profilen och politiske kommentatorn Pat Robertson. Robertson ses som en pionjär inom kristen tv och grundade både universitet och humanitärorganisation. Han blev 93 år.

Nyheter · Publicerad 16:30, 8 jun 2023

Tidigt på torsdagsmorgonen lokal tid gick Marion Gordon ”Pat” Robertson hem till Herren, efter en lång och förtjänstfull livsgärning.

Robertson, som av sin bror tilldelades smeknamnet Pat – vilket han valde att behålla – var först inställd på att bli framgångsrik affärsman. Men efter att han tagit emot Jesus i 20-årsåldern fick livet en annan inriktning, och han upplevde sig kallad in i tv-tjänst, vilket han berättar om i sin självbiografi Shout It from the housetops.

År 1960 grundade han det som skulle bli den kristna tv-kanalen The Christian Broadcasting Network (CBN), som i dag uppges nå omkring 180 länder på fler än 70 språk. Robertson var tv-predikant i mer än 50 år, och så sent som 2021 tjänstgjorde han ännu som programledare för tv-programmet ”The 700 Club”, som är ett av de mest långvariga programmen i tv:s historia.

År 1988 ställde Pat Robertson upp i det republikanska primärvalet inför det presidentval som George H W Bush sedan gick segrande ur.

Därtill grundade han det kristna universitet Regent University, i Virginia Beach, liksom humanitärorganisationen Operation Blessing, som är specialiserad på att ge nödhjälp till katastrofdrabbade och enligt CBN har kunnat hjälpa miljontals människor.

Evangelisten Franklin Graham, son till förre världsevangelisten Billy Graham som hade en mångårig, nära vänskap med Robertson, är en av dem som nu framför sina kondoleanser.

”Pat Robertson, en god vän till min far och till mig, har flyttat till en ny adress i himlen. Himlen är verklig och väntar på alla som sätter sin tro och förtröstan på Gud och hans son Jesus Kristus. Jag kommer att sakna Pat, men jag vet att jag en dag kommer att träffa honom igen”, skriver Franklin Graham på Twitter.

Även Kjell Samuelson, en av medlemmarna i den svenska sånggruppen bröderna Samuelsons, framför några minnesord.

”Jag beklagar den trista nyheten om Pat Robertsons död. Under olika turnéer i USA var vi Samuelsons inbjudna till hans program, vilket gav oss många nya kontakter i ledande kyrkor av olika samfund”, skriver Kjell Samuelson på Facebook.

Pat Robertson avled i sitt hem i VIrginia Beach och blev 93 år. Han sörjs närmast av sina fyra barn, 14 barnbarn och 24 barnbarnsbarn (hustrun, Dede, avled 2022).

Styrräntan höjs på nytt – så mycket dyrare blir ditt bolån

Ekonomi. Torsdagens nya räntehöjning gräver ännu djupare hål i hushållens plånböcker. Ökade bolånekostnader... fredag 22/9 22:00

Kristersson: Vi är mitt i extrem våldsvåg

Kriminaliteten. Flera utomstående tros ha blivit offer när två personer sköts ihjäl på en pub i Sandviken. – Det är... fredag 22/9 18:17

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10