Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Pastor Yousef Nadarkhani i talarstolen.

Amerikanska judar kräver pastor Yousefs frihet

Nyheter · Publicerad 00:00, 31 aug 2012

Den 35-årige iranske pastorn Yousef Nadarkhani har suttit fängslad i mer än 1 000 dagar. Anklagad för avfall från islam och evangelisering har han dömts till döden. Rättsprocessen har tagit ett antal märkliga turer genom åren och Världen idag redogör i dag för vad som har hänt och den senaste utvecklingen.

Yousef Nadarkhani får stöd av judar i USA. American Jewish Committee, AJC, uppmanar nu FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon att verka för ett omedelbart frigivande av den fängslade iranske pastorn

Just nu håller Alliansfria staters organisation (Non-aligned Movement, NAM) toppmöte i Teheran. Mötet, som avslutas i dag, fredag, har gästats av bland andra Egyptens nyvalde president, Mohammad Mursi, som för första gången har varit på iransk jord sedan länderna bröt de diplomatiska förbindelserna 1979.
Också FN-chefen Ban Ki-Moon har medverkat, trots krav på bojkott från såväl USA som Israel. Enligt Martin Nesirky, talesman för FN, har Bans syfte varit, att på plats ta upp det internationella samfundets oro och förväntningar.
– Det handlar om Irans kärnenergiprogram, terrorism, mänskliga rättigheter och Syrienkrisen, säger Martin Nesirky till TT.

De amerikanska judarna ser toppmötet som ett ypperligt tillfälle, inte bara för Ban Ki-Moon utan också för övriga närvarande statsöverhuvuden, att rikta fokus på pastor Yousef, som nu har suttit inlåst i fängelse i Rasht i över 1 000 dagar.
– Generalsekreteraren bör efter­tryck­ligt tala för att pastor Nadarkhani släpps fri och att alla anklagelser mot honom läggs ner, säger Felice Gaer, chef för Jacob Blausteinstitutet för mänskliga rättigheter i New York, som också hävdar att domen och fängelsestraffet är ett brott mot pastorns rätt att fritt utöva den religion han själv vill.
Och i ett uttalande fortsätter hon:
– Den hårda behandling han har utsatts för står helt i motsättning till Irans egen grundlag och det landet internationellt har förbundit sig till genom deklarationen om mänskliga rättigheter och konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter.

Från hela världen har det kommit påtryckningar för att pastor Yousef ska frias och i USA har inte minst president Obama och utrikesminister Hillary Clinton ställt sådana krav. Så sent som i mars i år antog representanthuset med överväldigande majoritet en resolution, i vilken man kräver att Nadarkhani släpps på fri fot. I förra veckan uppmanade AJC även senaten att anta uttalandet.
När det gäller religionsfrihet har Iran, enligt Kommissionen för internationell religionsfrihet i USA, gått tillbaka till ett stadium som inte har upplevts sedan revolutionens tidiga dagar för 33 år sedan.
– När det internationella samfundet konfronterar den iranska regimens hot mot regional och global säkerhet, är det absolut nödvändigt att de iranska ledarna slutar med sina trakasserier mot kristna, andra religiösa minoriteter och människorättskämpar plus att alla åsiktsfångar friges, säger Felice Gaer.

➜ FAKTA

• American Jewis Committee
American Jewish Committee, AJC, grundades 1906 av en liten grupp amerikanska judar som var mycket oroade över pogromerna mot ryska judar.
För att på bästa sätt kunna skydda utsatta judiska grupper i fara, var deras övertygelse att man måste arbeta för en värld i vilken alla människor åtnjuter respekt och värdighet.

• Non-Aligned Movement
Non-Aligned Movement, NAM, (Alliansfria staternas organisation) grundades 1961. Första mötet hölls i Belgrad med marskalk Tito, president i dåvarande Jugoslavien, som värd. NAM består av 120 stater, huvudsakligen utvecklingsländer, som vill markera sitt oberoende av USA och Ryssland. Ytterligare 17 länder är observatörer. NAM har ingen formell beslutanderätt.

• Twittra för Yousef
Du kan hjälpa till att skapa tryck på den iranska regimen. American Center for Law and Justice (ACLJ) har startat en kampanj där man ber att få låna twitterkonton och twittra i deras namn till strategiska personer. Varje dag nås över 3 miljoner användare i 234 länder, 97% av FN:s medlemsländer, av budskapet om att Yousef ska friges. Mer information på: www.aclj.org/nadarkhani

 

➜ LÄS OCKSÅ:

 

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier