Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Amerikaner: Med Trump som president hade Putin inte invaderat

En majoritet av de amerikanska väljarna tror inte att Vladimir Putin skulle ha invaderat Ukraina om Donald Trump hade varit president i USA. Detta enligt en ny opinionsundersökning. USA-kännaren Ronie Berggren menar att resultatet beror på republikanernas syn att fred bevaras genom styrka.

Nyheter · Publicerad 21:00, 3 mar 2022

Rysslands president Vladimir Putin skulle inte ha invaderat Ukraina om Donald Trump fortfarande varit president i USA – det svarar 62 procent av de tillfrågade i en ny opinionsundersökning från Harvard Center for American Political Studies, rapporterar The Hill.

85 procent av dem som tror detta röstar på Republikanerna och 38 procent på Demokraterna. Övriga tillfrågade svarar tvärtom att Putin skulle ha genomfört invasionen även om Trump hade varit president.

Orsaken till enkätresultatet är enligt USA-kännaren Ronie Berggren att Trump, liksom det republikanska partiet, anser att fred bevaras genom styrka.

– Genom att visa sig stark signalerar man: ”Muckar ni gräl med oss så kommer det att smaka”, säger han till Världen idag.

– President Joe Biden har gjort motsatsen. Han var inte tuff i ett tidigt skede utan först efter att invasionen väl hade inträffat.

Ronie Berggren är dock inte övertygad om att utfallet hade blivit annorlunda med Trump vid makten.

– Trump hade inte kunnat utföra några mirakelkurer här, säger han.

Trumps kritiker hävdar att Trumps relation med Putin var ”extremt gemytlig” och påpekar att han upprepade gånger kritiserat Ukraina, skriver The Hill. Men Ronie Berggren anser inte att Trump är vare sig Putin-vän eller Ryssland-vän.

– Det är att övertolka det han säger. Och hans kritik mot Ukraina var befogad. Det är lätt att glömma att Ukraina är ett djupt korrupt land. Det är därför de inte har fått komma med i EU eller Nato.

Trumps sade före invasionen att det var genialiskt av Putin att förklara delar av Ukraina självständiga, något som fördömts av många. Men Ronie Berggren tror att uttalandet handlade om att Trump ville betona hur Putin spelar ett slugt spel med de västerländska ledarna.

Trump hade inte kunnat utföra några mirakelkurer här.

Regeringen – upp till bevis för arbetsro i skolan!

Ledare En offentlig debatt har uppstått kring lärarvikarien Hans som tvingades bort från sitt arbete för... tisdag 31/1 00:10

Vilka orsaker finns till att Adam måste vara en historisk person?

Teistisk evolution (del 3/7). Paulus utgår från att Adam var lika historisk och lika verklig som Abraham, Mose och Jesus. Det... tisdag 31/1 00:00

Antisemitism och vandalisering när Förintelsens offer hedrades

Helsingborg. Ett minnesmärke för Förintelsen, som finns i Helsingborg, utsattes under helgen för vandalisering.... måndag 30/1 19:00

Det står inte väl till med Sverige

Ledare ”Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget.” Det... tisdag 31/1 00:00