Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Jeffrey Fowle frigavs på tisdagen efter nära sex månader i fängelse i Nordkorea. Bilden togs 1 september när han tilläts ge en intervju till AP i fängelset. Foto: Wong Maye-E/AP TT

Amerikan frigiven i Nordkorea

Amerikanske turisten Jeffrey Fowle, som varit fängslad i Nordkorea i sex månader, frigavs oväntat på tisdagen. Han greps efter att han lämnat en bibel på en klubb han besökt. 

Nyheter · Publicerad 14:54, 22 okt 2014

Jeffrey Fowle greps i maj i staden Chongjin efter att han lämnat en bibel på klubb för seglare. Efter nära sex månader i fängelse är han nu fri. I ett uttalande från Vita huset tillkännagavs på tisdagen att han kunnat lämna landet tillsammans med de som förhandlat om hans frigivande.

USA fortsätter samtidigt att kräva att Nordkorea ska frige de två amerikanska medborgare som fortsatt hålls fängslade: Kenneth Bae som greps i november 2012 och dömdes till 15 års straffarbete anklagad för missionerande, samt Matthew Miller, som greps i april, sedan han enligt statliga medier i Nordkorea rivit sönder sitt visum och begärt asyl i landet. Miller dömdes i september till sex års straffarbete.
– Samtidigt som det här är ett positivt beslut... förblir vi fokuserade på att Kenneth Bae och Matthew Miller fortsatt är fängslade och uppmanar återigen DPRK (Den officiella förkortningen för Demokratiska folkrepubliken Nordkorea) att omedelbart frige dem, sade Vita husets talesperson Josh Earnest, skriver Reuters.

Enligt en talesperson för amerikanska utrikesdepartementet bidrog svenska diplomater till frigivandet, uppger nyhetsbyrån. Det finns ingen amerikansk representation i Nordkorea och Sverige tjänar som skyddsmakt för USA i landet.

Terri Chung, syster till Kenneth Bae, förklarar i ett uttalande att hennes familj firat frigivandet av Jeffrey Fowle och hoppas att det ska vara ett gott tecken för hennes bror, skriver AP.

Ny "tv-skatt" kan drabba döda

Politik. Stark kritik mot riksdagsbeslut Att riksdagen inför en "tv-skatt" utan att samtidigt öka kraven på public service, och som till och med kan drabba döda, väcker stark kritik. En av...

Ideologisk brytning bakom regeringskris

Ledare Förändrat ideologiskt landskap Ideologier är politikens grund. Ändå ansågs allmänt att dessa var överspelade efter Berlinmurens fall. Den liberala samhällsordningen hade segrat,...

Ringrostig på engelska? Här är tipsen

Språk. Do you understand this? Bra, men du kanske känner dig lite ringrostig och upplever att din engelska har haft bättre dagar. Språkforskaren Pia...