Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Alphakurs på Elida blev stormigt äventyr

Så många lektioner blev det inte tal om då det i förra veckan vankades Alphakurs på Elida. När segelbåten skulle färdas från Malaga till Gran Canaria fick deltagarna uppleva full storm. – Men vi har fått minnen för livet, säger pastor Anders Marklund.

Nyheter · Publicerad 16:30, 12 feb 2018

22 deltagare och sex besättningsmän lättade glada ankar i Malaga förra lördagen. Planen var att ta sig till Gran Canaria och kombinera seglandet med Alphakurslektioner.

En lektion hann gruppen med medan de befann sig i Medelhavet. Därefter blev det svårare.

– Det blev otroligt tufft väder med kuling och storm om vartannat, berättar pastor Anders Marklund, som var med som Alphaledare.

– En dag var det 30 meter per sekund i byarna. Flera i besättningen sade att de aldrig har varit med om så tufft väder på den sträckan förut.

Att sitta inne i salongen för att ha lektioner var inte att tänka på.

– Alla var nog mer eller mindre sjösjuka, berättar Anders Marklund.

Trots allt tycker både han och deltagarna att det blev en bra resa.

– Gruppen blir väldigt tajt när man gör något sådant här tillsammans. Det går inte att ha fasader när man ser någon stå och spy över relingen. Man kommer väldigt nära varandra.

Anders Marklund påpekar att det blev många bra samtal under resan.

– Det har funnits tid att lyssna på människor, så vi har haft många djupa samtal om livet och tro. Och alla har kunnat prata till punkt.

Han påpekar också att Gud har varit påtaglig på ett särskilt sätt under resan.

– Havet är fascinerande. Man kommer nära skapelsen på ett sätt som jag inte gjort tidigare.

Hur kändes det att lägga till vid Gran Canaria?

– Helt underbart! Vi kastade ankar i en vik och tog oss in till land med en liten RIB-båt. Sedan hade vi en fantastiskt fin kväll tillsammans.

Planen är nu att ta igen de missade lektionerna på hemmaplan. Antagligen blir det ett par dagar på Anders Marklunds hemmaplan, Hönö.

Det finns även planer på att ha Alphakurs ombord nästa år. Då blir det dock ingen lika lång sträcka över öppet hav.

– Vi pratar om att segla från hamn till hamn över dagen och ha lektioner på kvällstid. Om det sedan blir i Medelhavet eller svenska skärgården är inte bestämt än, säger Anders Marklund.

Han poängterar dock att varken han eller deltagarna ångrar resan.

– Vi har fått minnen för livet och varit med om saker som få får vara med om. Det var en extremt spännande upplevelse.

Seglingen

Alphadeltagarna var i blandade åldrar – från 20-årsåldern till över 70 år. Vissa var troende, medan andra inte hade någon tro. Vissa var seglingsvana, medan andra aldrig seglat.

Kapten på Elida är Stefan Abrahamsson. Med på resan fanns även hans fru, Diana, och fyra andra besättningsmän.

Deltagarna var indelade i vaktlag, som ansvarat för segelföring coh kökssysslor.

Budget kan öppna upp för avdragsrätt på gåvor

Omröstning. Om Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetförslag får stöd i riksdagen kan det innebära att avdragsrätt på gåvor till välgörande...

Extraval rycker närmare

Politik. När riksdagen på fredag röstar om Stefan Löfven (S) som statsminister tas ytterligare ett steg mot extraval. Talmannen Andreas Norlén utesluter inte...

Centerns vänsterflirt bryter utrikes trend

Ledare Liberalas två alternativ Så verkar det klart att Stefan Löfven kommer att röstas ner som statsminister en andra gång. Det är en naturlig följd av både valresultatet och den...

Tre döda i Strasbourg – hotnivån höjs

Frankrike. Jakten på den man som på tisdagskvällen sköt ihjäl tre personer och skadade tolv på en julmarknad i Strasbourg pågår fortfarande. Frankrike höjer...

IDF-soldater skildrar historien från sin synvinkel

Berättelser. Organisationen ”Min sanning” (Ha-Emet Sheli) fick under den gångna veckan relativt stor mediebevakning i Israel efter att de publicerat en...