Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

Ett uttalande från pingstledaren Daniel Alm om terapi och bön för hbtq-personer har väckt viss debatt. Foto: Jonas Bergkvist

Alm kritiserar mediemetod i hbtq-fråga: ”En provokation”

Medias skriverier angående omvändelseförsök av hbtq-personer i kyrkor kommenterades av pingstledare Daniel Alm under ett seminarium i Almedalen.

Han sade också att homosexualitet inte är något man förändrar genom bön, ett uttalande som skapat viss diskussion och tolkats på olika sätt.

Nyheter · Publicerad 15:00, 14 jul 2022

Att flera stora medier ”wallraffar” i kyrkor för att hitta påstådda omvändelseförsök av hbtq-personer riskerar att urholka bikten och själavården, menade pingstledaren Daniel Alm i den aktuella debatten. Den anordnades under parollen G som i Gud, ett samarbete mellan Pingst FFS, Evangeliska frikyrkan, Frälsningsarmén och tidningen Dagen.

Dagens Nyheter, och tidigare Aftonbladet, har den senaste tiden utgett sig för att vara någon annan i kontakt med bland annat kyrkor för att försöka påvisa att det pågår ”omvändelseförsök” i församlingar.

– Om någon själv söker upp någon, ställer ledande frågor och undrar ”kan du be för mig” och det finns en själavårdare som då gensvarar på det, hur kan man föra det till att det skulle vara något program eller omvändelseförsök eller omvändelseterapi? sade Daniel Alm under seminariet.

Han redogjorde också för vad han menar att pingstförsamlingarna ska bidra med på detta område.

– Jag tror ju personligen inte att det (att vissa har en homosexuell läggning reds. anm.) är något man förändrar genom terapi eller bön. Utan vad det har handlat om traditionellt och det som jag tycker att vi ska ägna oss åt, det är om människor vill ha vägledning och rådgivning ”hur ska jag leva mitt liv”. Inte vem jag är, utan hur ska jag leva med mig själv och andra.

Alm beskriver medias metoder som en slags provokation, en ”set up” som kan drabba viktiga kristna praktiker som själavård och bikt, samt tystnadsplikten.

Påståenden från en Hillsongföreträdare i DN-artikeln, att det i församlingen finns människor som varit homosexuella men inte längre är det, sade Alm att han inte kan värdera.

Alms uttalande har mötts av olika reaktioner. Teologen Joel Halldorf, som vill att kyrkor ska sluta betrakta utlevd homosexualitet som en synd, hävdade att pingstledarens ord att bön inte förändrar homosexualitet, är en signal om ett teologiskt skifte.

”Det är en smärre revolution! För den teologiska konsekvensen borde rimligen vara att homosexualitet inte längre betraktas som synd”, skriver han på Facebook.

Flera invänder dock och menar att Halldorfs tolkning inte är rimlig. Det handlar snarare om att vi alla lever med brustenhet på olika områden och att dessa inte är något som försvinner per automatik med bön, kan några kommentarer sammanfattas.

Världen idag har varit i kontakt med Daniel Alm som inte vill kommentera saken ytterligare utan hänvisar till det som sades i seminariet. Det går att se i efterhand på Dagens Youtube-kanal.

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00