På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

”Allt fler unga tjejer engagerar sig mot abort”

Debattklimatet kring abortfrågan håller på att bli mer öppet. Det säger Helena D’Arcy från pro-life-rörelsen Respekt i en intervju med Svenska Dagbladet. – I stället för gamla gubbar är det allt fler unga tjejer som engagerar sig, säger hon.

Nyheter · Publicerad 10:46, 17 apr 2019

Helena D’Arcy, ordförande för katolska organisationen Respekt, har inte bara hörts i Sveriges Radio den senaste tiden. I söndags publicerade Svenska Dagbladet en intervju med sjubarnsmamman som gjort sig känd för sitt engagemang mot abort.

– Det är väldigt annorlunda att vara abortmotståndare här jämfört med i andra länder, som exempelvis i Storbritannien och USA där det är mer socialt accepterat. Vi har inte alls samma debattklimat, säger hon till tidningen.

En anledning till att det är svårt att prata om abortfrågan i Sverige är, enligt Helena D’Arcy, att så många kvinnor i Sverige har gjort abort: Så fort man lyfter frågan blir det personligt, menar hon.

Hon betonar samtidigt att hon anser att debattklimatet kring abortfrågan håller på att bli lite öppnare i vårt land. Alltfler offentliga personer vågar träda fram och säga vad de tycker i abortfrågan och även om debatterna är polariserade så har de i alla fall börjat uppstå, menar hon.  

Enligt Helena D’Arcy har det också blivit en skillnad när det gäller vilka som engagerar sig i frågan.

– [I stället] för gamla gubbar, vilket många kanske tror att det rör sig om, är [det] alltfler unga tjejer som engagerar sig. Det är väldigt påtagligt och handlar inte om några religiösa knäppgökar utan det är vanliga, trevliga tjejer, säger hon till Svenska Dagbladet.

Att abort på sikt skulle bli olagligt i Sverige tror dock inte Helena D’Arcy.

– Men jag skulle bli förvånad om det inte så småningom kommer en justering av gränsen för laglig abort, säger hon till tidningen.

En stat får inte pressa sina medborgare till att ljuga

Ledare En lärare på Sol­viks­skolan i Järna blev nyligen uppsagd från sin tjänst på grund av sin vägran... tisdag 11/5 00:10

Nationalister band ris för egen rygg

Ledare Efter torsdagens val till provinsförsamlingen i Skottland står nu klart att Skotska... tisdag 11/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier