Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

”Allt fler unga tjejer engagerar sig mot abort”

Debattklimatet kring abortfrågan håller på att bli mer öppet. Det säger Helena D’Arcy från pro-life-rörelsen Respekt i en intervju med Svenska Dagbladet. – I stället för gamla gubbar är det allt fler unga tjejer som engagerar sig, säger hon.

Nyheter · Publicerad 10:46, 17 apr 2019

Helena D’Arcy, ordförande för katolska organisationen Respekt, har inte bara hörts i Sveriges Radio den senaste tiden. I söndags publicerade Svenska Dagbladet en intervju med sjubarnsmamman som gjort sig känd för sitt engagemang mot abort.

– Det är väldigt annorlunda att vara abortmotståndare här jämfört med i andra länder, som exempelvis i Storbritannien och USA där det är mer socialt accepterat. Vi har inte alls samma debattklimat, säger hon till tidningen.

En anledning till att det är svårt att prata om abortfrågan i Sverige är, enligt Helena D’Arcy, att så många kvinnor i Sverige har gjort abort: Så fort man lyfter frågan blir det personligt, menar hon.

Hon betonar samtidigt att hon anser att debattklimatet kring abortfrågan håller på att bli lite öppnare i vårt land. Alltfler offentliga personer vågar träda fram och säga vad de tycker i abortfrågan och även om debatterna är polariserade så har de i alla fall börjat uppstå, menar hon.  

Enligt Helena D’Arcy har det också blivit en skillnad när det gäller vilka som engagerar sig i frågan.

– [I stället] för gamla gubbar, vilket många kanske tror att det rör sig om, är [det] alltfler unga tjejer som engagerar sig. Det är väldigt påtagligt och handlar inte om några religiösa knäppgökar utan det är vanliga, trevliga tjejer, säger hon till Svenska Dagbladet.

Att abort på sikt skulle bli olagligt i Sverige tror dock inte Helena D’Arcy.

– Men jag skulle bli förvånad om det inte så småningom kommer en justering av gränsen för laglig abort, säger hon till tidningen.

Heligt Dackeuppror mot stängda kyrkor kan vara på väg

Ledare ”Jag tror att jag ska anmäla den där församlingen.” De orden fälldes helt nyligen av en ung kristen... torsdag 15/4 00:10

När allt blir mörkt finns det ändå någon där som leder framåt.

Inför söndag Ps 23 Psalmen om den gode herden är en av världens mest kända bibeltexter, och förmodligen har du... torsdag 15/4 00:00

Israelisk student hjälpte Nasa – fann två asteroider

Astronomi. En arabisk-israelisk student har fått två asteroider uppkallade efter sitt namns initialer plus... fredag 16/4 14:50

Israelernas styrka: argumentation

Israelkrönika Interna israeliska debatter, där de politiska ståndpunkterna ofta går i diametralt motsatta...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier