Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

Allt fler frågetecknen kring Bidens affärer i Ukraina

I USA fortsätter frågorna att hopa sig kring president Joe Bidens son Hunter Biden, hans dator och hans affärer i Ukraina.

Två senatorer hävdade i veckan att det går att bevisa ekonomiska band mellan familjen Biden och ”korrupta aktörer i Ukraina, Ryssland och Kina”, skriver New York Post.

Nyheter · Publicerad 16:00, 11 apr 2022

Det var New York Post som i oktober 2020 avslöjade att Hunter Biden i en e-postkonversation försökt utverka politiska favörer åt sina företagskontakter i Ukraina genom sin far, som då var presidentkandidat.

Övriga medier försökte tystna ner avslöjandena, som av analytiker bedömdes ha kunnat skada Joe Bidens möjligheter att väljas till president kort därefter.

E-posten återfanns på en dator som lämnats in för reparation för Hunter Bidens räkning och aldrig hämtats ut, och som butiken i fråga överlämnade till FBI i december 2019. Detta finns det ett inlämningskvitto för.

Sedan dess har det ryktats om att datorn skulle vara på avvägar inom FBI. Detta försökte den republikanske ledamoten Matt Gaetz få klarhet i när representanthusets justitieutskott i början av förra veckan frågade ut FBI:s vicechef för cyberfrågor, Bryan Vorndran.

Men trots upprepade frågor sade sig Bryan Vorndran inte veta var laptopen befinner sig, och menade att han heller inte var där för att tala om den frågan.

Den förre presidenten Donald Trumps son, Donald Trump Jr, tog utfrågningen som intäkt för att datorn verkligen är försvunnen, medan bland annat Politifact påpekar att Bryan Vorndran inte sagt att FBI inte vet var datorn befinner sig, utan bara hänvisade till sig själv.

Även i senaten var Hunter Biden i republikanernas strålkastarljus förra veckan. Två ledamöter lade fram handlingar som visade på ekonomiska band mellan Biden-familjen och aktörer i Ukraina, Ryssland och Kina.

Senatorn Chuck Grassley visade hur ett kinesiskt energibolag med kopplingar till kommunistregimen förde över miljontals dollar till företag som ägdes av bland andra Hunter Biden år 2017, skriver New York Post.

Senatorerna presenterade också en tidslinje som visade på omfattande kontakter och pengatransaktioner inom Biden-familjen 2014, bland annat genom det ukrainska energiföretaget Burisma.

– Det är intressant att se vilken omfattande aktivitet det var hos Bidens och kurrupta aktörer i Ryssland och Ukraina inom en period på sex veckor, bara två månader efter den ukrainska revolutionen, sade senator Ron Johnson, enligt New York Post.

– Det ser verkligen ut som om de tänkte tjäna på kaoset i Ukraina.

Nyligen framkom att vittnesförhör de senaste månaderna hållits om Hunter Bidens betalningar och inkomster i Ukraina under den tid han satt i Burismas styrelse. Det uppger källor med insyn i utredningen för nyhetsbyrån AP.

Presidenten Joe Biden har flera gånger fått frågor om misstankarna mot sonen, och stått fast vid att sonen inte hade gjort några oetiska affärer i Kina eller Ukraina.

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Pressade abortliberaler framför radikala förslag

Abort I USA riktas nu skarp kritik mot president Joe Biden sedan Vita Huset, enligt kritiker, uppmuntrat... onsdag 18/5 15:00

Nässprej mot PTSD utvecklas i Israel

PTSD. Ett nytt medicinskt nässprej för behandling av posttraumatisk stress har framtagits av israeliska... onsdag 18/5 12:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
Följ Världen idag i sociala medier