Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Allt fler frågetecknen kring Bidens affärer i Ukraina

I USA fortsätter frågorna att hopa sig kring president Joe Bidens son Hunter Biden, hans dator och hans affärer i Ukraina.

Två senatorer hävdade i veckan att det går att bevisa ekonomiska band mellan familjen Biden och ”korrupta aktörer i Ukraina, Ryssland och Kina”, skriver New York Post.

Nyheter · Publicerad 16:00, 11 apr 2022

Det var New York Post som i oktober 2020 avslöjade att Hunter Biden i en e-postkonversation försökt utverka politiska favörer åt sina företagskontakter i Ukraina genom sin far, som då var presidentkandidat.

Övriga medier försökte tystna ner avslöjandena, som av analytiker bedömdes ha kunnat skada Joe Bidens möjligheter att väljas till president kort därefter.

E-posten återfanns på en dator som lämnats in för reparation för Hunter Bidens räkning och aldrig hämtats ut, och som butiken i fråga överlämnade till FBI i december 2019. Detta finns det ett inlämningskvitto för.

Sedan dess har det ryktats om att datorn skulle vara på avvägar inom FBI. Detta försökte den republikanske ledamoten Matt Gaetz få klarhet i när representanthusets justitieutskott i början av förra veckan frågade ut FBI:s vicechef för cyberfrågor, Bryan Vorndran.

Men trots upprepade frågor sade sig Bryan Vorndran inte veta var laptopen befinner sig, och menade att han heller inte var där för att tala om den frågan.

Den förre presidenten Donald Trumps son, Donald Trump Jr, tog utfrågningen som intäkt för att datorn verkligen är försvunnen, medan bland annat Politifact påpekar att Bryan Vorndran inte sagt att FBI inte vet var datorn befinner sig, utan bara hänvisade till sig själv.

Även i senaten var Hunter Biden i republikanernas strålkastarljus förra veckan. Två ledamöter lade fram handlingar som visade på ekonomiska band mellan Biden-familjen och aktörer i Ukraina, Ryssland och Kina.

Senatorn Chuck Grassley visade hur ett kinesiskt energibolag med kopplingar till kommunistregimen förde över miljontals dollar till företag som ägdes av bland andra Hunter Biden år 2017, skriver New York Post.

Senatorerna presenterade också en tidslinje som visade på omfattande kontakter och pengatransaktioner inom Biden-familjen 2014, bland annat genom det ukrainska energiföretaget Burisma.

– Det är intressant att se vilken omfattande aktivitet det var hos Bidens och kurrupta aktörer i Ryssland och Ukraina inom en period på sex veckor, bara två månader efter den ukrainska revolutionen, sade senator Ron Johnson, enligt New York Post.

– Det ser verkligen ut som om de tänkte tjäna på kaoset i Ukraina.

Nyligen framkom att vittnesförhör de senaste månaderna hållits om Hunter Bidens betalningar och inkomster i Ukraina under den tid han satt i Burismas styrelse. Det uppger källor med insyn i utredningen för nyhetsbyrån AP.

Presidenten Joe Biden har flera gånger fått frågor om misstankarna mot sonen, och stått fast vid att sonen inte hade gjort några oetiska affärer i Kina eller Ukraina.

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

KD vill att polisen dna-testar vid utlänningskontroller

Politik. KD vill återuppliva Reva-projektet med skärpta inre utlänningskontroller, säger partiledaren Ebba... lördag 13/8 17:00

V vill se ”svenska elpriser” – utmanar EU:s konkurrenslag

Energipolitik. Vänsterpartiet vill införa ett lägre pris för svenska elkonsumenter och behålla marknadspriset för... lördag 13/8 12:00

Låt oss välsigna och hedra alla lärare

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Det här är sista söndagen innan skolan börjar. Sex–sjuåringarna, som ska börja skolan, undrar hur... lördag 13/8 00:00

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier