HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Foto: Jacquelyn Martin

Allt fler amerikaner kan tänka sig ateist som president

Knappt tre fjärdedelar av det amerikanska folket är beredda att stödja en homosexuell person som president och 58 procent kan tänka sig en ateist för landets högsta ämbete. Det visar en ny Gallupundersökning. Undersökningen visar även att många icke-troende är beredda att stödja en muslimsk president.

Nyheter · Publicerad 00:00, 21 jul 2015

I undersökningen har man tittat på hur olika grupper ställer sig till en presidentkandidats livssyn, ursprung och läggning.

74 procent kan tänka sig en homosexuell som president, en ökning från 55 procent på åtta år. Men det finns stora skillnader i hur olika grupper ställer sig. 92 procent av de som inte tillhör någon religion är positiva, medan 82 procent av katolikerna och 62 procent av protestanterna är det.

Stödet har också ökat för att ha en president som ser sig som ateist. Men även här är skillnaderna stora, 91 procent av de icke-troende kan stödja en ateistisk president. Motsvarande siffra för protestanter är 47 procent, och för katoliker 58 procent.

En evangelikal kristen kan bara 57 procent av icke-troende tänka sig att rösta på, inte oväntat är stödet för en sådan kandidat betydligt högre bland protestanter och katoliker. Noterbart är att betydligt högre andel icke-religiösa, 82 procent, är beredda att stödja en muslimsk kandidat.

Man kan också utifrån undersökningen konstatera att det är svårare för en socialist att bli president i USA än det är för en ateist. Bara 47 procent kan tänka sig att ge en socialist sitt stöd, och bland protestanter ligger den siffran på 28 procent.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se 

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...