Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

Sverige följer nu allt tydligare i Danmarks fotspår där ofödda barn med Downs syndrom allt oftare aborteras, något som är en konsekvens av utökad fosterdiagnostik. Foto: Lightstock

Allt färre barn med Downs syndrom får födas i Sverige

Bara en tredjedel av de barn som kunde förväntas födas med Downs syndrom föds varje år i Sverige, 100 av 300. Det skriver Aftonbladet i en artikel som jämför situationen i Sverige med den i Danmark, där alla gravida erbjuds fosterdiagnostik.

Nyheter · Publicerad 14:49, 15 jan 2021

Världen idag skrev i förra veckan om den vetenskapliga studie som visar att antalet förväntade födslar av barn med Downs syndrom i Europa minskade med drygt 50 procent mellan åren 2011 och 2015.

För Sveriges del uppskattades minskningen till 40 procent, med 79 procent för Danmark.

Aftonbladet hänvisar i sin artikel till ett större reportage om Downs syndrom i Danmark, publicerat i decembernumret av den amerikanska tidskriften The Atlantic och som översatts i sin helhet av Svenska dagbladet.

I Danmark erbjuds sedan 2004 alla blivande föräldrar att ta reda på om fostret har Downs syndrom. Av dem som får ett ja väljer 95 procent att göra abort, och 2019 föddes endast 18 barn med Downs i landet – jämfört med mellan 60 och 70 barn tidigare.

Även i Sverige föds i dag färre barn med Downs syndrom än tidigare, allteftersom fosterdiagnostik blir allt vanligare.

Till skillnad från i Danmark förhåller sig dock de svenska regionerna olika i frågan. I vissa regioner erbjuds alla gravida kvinnor ett av de två test som visar sannolikhetsgraden för att ett foster har kromosomavvikelser, skriver Aftonbladet. På andra håll får endast gravida kvinnor över 35 år ett sådant erbjudande, eftersom sannolikheten ökar med stigande ålder.

Just för att fler kvinnor i dag blir gravida när de är över 35 år borde man annars kunnat förvänta sig en uppgång av Downs syndrom-fall, säger Karin Källén, professor i reproduktionsepidemiologi vid Lunds universitet och utredare vid Socialstyrelsen, till Aftonbladet.

Sedan 2016 finns ingen statistik för hur många aborter som görs på foster med kromosomavvikelser. Men enligt statistik från Socialstyrelsen ökade dessa aborter från 45 till 60 procent mellan 1999 och 2014, uppger Aftonbladet.

Samtidigt minskar antalet barn som föds med Downs syndrom. År 2006 föddes 152 barn med syndromet, enligt statistik från Födelseregistret (MFR) och Patientregistret (PAR), medan 90 barn föddes 2017.

Karin Källén menar att Sverige ”är på väg lite grann” mot samma håll som Danmark.

– I början hände det inget speciellt med frekvensen när KUB-testet kom. Det var inte förrän man började erbjuda allt yngre kvinnor den här fosterdiagnostiken som det skedde ett trendbrott, säger hon till Aftonbladet.

Kravallerna i Sydafrika och hoppet om Guds dom

Ledare Den senaste tidens kravaller i Sydafrika har skakat om en hel värld. Inte sedan... lördag 31/7 00:10

Elise fick vittna om Jesus Kristus i Svenska Dagbladet

Media. – Berätta för mig om din tro, säger Svenska Dagbladets journalist till 85-åriga Elise Lindqvist,... fredag 30/7 13:06

Om kärlek för Jesus varit det som känns bra just då hade vi varit förlorade för alltid.

Gästkrönika Kärlek. Vad är den? Vad gör den? Hur definieras den? De kanske mest berömda Bibelorden om kärlek är... lördag 31/7 00:00

Var fjärde svensk drömmer om att köra Motorcykel

Novus. Intresset för att börja köra motorcykel är stort bland svenskarna visar en ny undersökning från... fredag 30/7 05:00

Landet som jag som jude alltid kan lita på och luta mig emot

Israelkommentar Jag skriver denna artikel samma dag som min mamma firar sin födelsedag. Det vill säga inte sin...

Kulturförståelse skapar mer möjligheter till gemenskap

Kommunikation är nyckeln till tillit i en relation, oavsett kultur. Med en rätt kulturförståelse...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier