Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Under förre S-ledaren Mona Sahlins tal riktade hon en tydlig känga mot sin partikollega i Malmö, kommunalrådet Ilmar Reepalu. Även politiker i Malmö behöver ta ovillkorligt avstånd från antisemitism, sade hon. Foto: David Högfeldt

”Alla måste ta avstånd från antisemitism”

-   Vem hade för 70 år sedan kunnat drömma om att det skulle se ut så som det gör i Sverige i dag? Det är förfärande. Det sade Willy Silberstein, ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism när han talade vid söndagens manifestation i Stockholm. Manifestationen hölls med anledning av attentatet mot judiska församlingen i Malmö för en dryg vecka sedan.

Nyheter · Publicerad 00:00, 8 okt 2012

Hundratals personer slöt upp vid Raoul Wallenbergs torg i centrala Stockholm till söndagens manifestation mot antisemitism.  Flera ledande politiker medverkade för att markera mot den situation som judarna i Malmö upplever och markera mot all form av främlingsfientlighet.
– Alla måste ovillkorligt ta avstånd från alla former av antisemitism, och det gäller även politiker i Malmö, sade Mona Sahlin (S), med en tydlig känga mot partikollegan Ilmar Reepalu, kommunalråd i Malmö. Reepalu har blivit flitigt kritiserad för sitt agerande under en tid när judar i Malmö upplevt sig allt mer utsatta. Sahlin markerade tydligt mot alla försök att göra judar i Sverige ansvariga för vad som sker i Israel.

Flera av talarna hänvisade till en artikel i söndagens Svenska Dagbladet, med rubriken "Attacker vardag för judar i Malmö". I artikeln konstateras att allt färre judiska familjer i staden vill att deras barn ska växa upp där.
–Vi ska inte ha ett samhälle där någon behöver vara rädd för att visa sig offentligt med religiösa symboler, sade integrationsminister Erik Ullenhag (FP) och varnade för de godas tystnad
– Vi måste gemensamt säga nej till hatet, sade Ullenhag.
Lena Posner Körösi, ordförande i Judiska centralrådet, påminde om hur Sverige tidigare varit ett land av hopp och framtidstro för judiska flyktingar. Nu är situationen annorlunda, menade hon.
–  Jag riktar mig till politiker och opinionsbildare: Bevisa för oss att de goda krafterna är i majoritet i Sverige!
Dilsa Demirbag-Sten, skribent i Dagens Nyheter, varnade för utvecklingen i Europa.
– Främlingsfientlighet sprider sig som kvicksand, menade hon och tog Ungern och Grekland som exempel. Vi ska våga möta de mörka krafterna, sade hon.

Fredrick Federley, riksdagsledamot för Centerpartiet, konstaterade att situationen i Malmö inte är unik.
– Jag har vänner i Göteborg som av sina anhöriga uppmanas att visa att de är judar, berättade han och underströk att utvecklingen måste stoppas:
– Ingen ska behöva vara rädd för att visa vem han är på Sveriges gator.
Simon Abnooch, en ung judisk stockholmare, var en av deltagarna i manifestationen.
–  Vi vill demonstrera mot antisemitism, så att vi inte ska behöva gömma oss i ytterligare 2 000 år. Jag står för det judiska folkhemmet och Israel är centralt i judendomen, därför bär jag den israeliska flaggan, säger han. 

David Högfeldt

Infiltration mest effektivt mot religion

Ledare Mitt i högsommaren släpptes de nya resultaten från världens största undersökning av människors... lördag 19/9 00:00

Kampsport för att skada eller för självförsvar – det är frågan

Mot väggen Hur ska man som kristen förälder se på sitt barns önskan att börja någon våldsam kampsport såsom...