Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

Alkoholkultur i SVT-succén Mästarnas mästare kritiseras

Mästarnas mästare-deltagaren Antonio Lindbäck har än en gång åkt fast för rattfylleri. Aftonbladets krönikör Kristoffer Bergström anser att det nu får vara nog med SVT:s frekventa exponering av idrottsstjärnorna – varav en är öppen med sin alkoholism – med ett glas i handen.

– Vad som händer efter inspelningarna kan vi inte ta ansvar för, säger SVT-producenten Anders Wistbacka apropå Lindbäcks alkoholproblem.

Nyheter · Publicerad 10:00, 11 maj 2022

I årets upplaga av SVT:s populära Mästarnas mästare berättar en av deltagarna, speedwaystjärnan Antonio Lindbäck, om sina mångåriga alkoholproblem. Trots SVT:s vetskap om detta innehåller programmet frekventa inslag där Lindbäck och andra deltagare dricker alkohol.

”Det skålas ofta i Mästarnas mästare. Det är alltid någon som överlevt en nattduell. Det är gott med ett glas rött till maten och en bärs nere på stranden. Och när [programledaren] Micke Leijnegard trillar in på besök ska såklart en flaska öppnas”, skriver Kristoffer Bergström i Aftonbladet.

I februari i år, några månader efter inspelningen, åkte Antonio Lindbäck fast för rattfylleri för fjärde gången. Efter den händelsen har SVT trots det fortsatt att sända programmen, som om ingenting har hänt.

”Speedwayföraren tycks inte dricka mer än någon annan den pågående säsongen. Men med vetskapen om hans kamp mot missbruket, om den annalkande grova rattfyllan, är det plågsamt att se honom med ännu ett glas i handen. Nu går det bara att se en produktion som bjuder en missbrukare på vin om och om igen”, skriver Kristoffer Bergström.

”Jag utbringar gärna de sista skålarna. Skål för alla gånger det gick bra att ge deltagarna alkohol. Skål för att det får räcka nu”, fortsätter han.

Även Håkan Axell, tidigare hockeyspelare och förgrundsfigur inom LP och Spik nykter, är kritisk mot alkohol i ett populärt tv-program.

– Det är farligt att romantisera alkoholen och blir heldåligt när förebilder syns i tv med glas i handen. Men jag tror att människor allt mer kommer att upptäcka alkoholens negativa konsekvenser, säger han till Världen idag.

Anders Wistbacka, exekutiv producent för programmet, säger sig inte se några problem med att deltagarna i Mästarnas mästare bjuds på alkohol vid måltiderna samt har tillgång till vitt vin i kylen.

– Vi låser inte in alkoholen. Det handlar om vuxna människor, säger han till Aftonbladet.

Wistbacka anser inte heller att SVT har något ansvar i Antonio Lindbäcks fortsatta alkoholproblem efter inspelningen.

– Det är så klart fruktansvärt tragiskt det som har hänt, men vad som händer efter inspelningarna kan vi inte ta ansvar för, säger han.

Efter händelsen i februari har Lindbäck valt att söka hjälp på ett behandlingshem, uppger SVT.

Men med vetskapen om hans kamp mot missbruket, om den annalkande grova rattfyllan, är det plågsamt att se honom med ännu ett glas i handen.

Varken provokation eller rasismstämpling hjälper i religonsdebatt

Ledare Samtal om religion havererar ofta i den offentliga debatten. Som efter Uppdrag gransknings program... tisdag 17/5 00:10

Sömnbrist kan påverka hur man uppfattar andra

Ett argt ansiktsuttryck kan tolkas som mindre trovärdigt, och ett neutralt kan uppfattas som mindre... tisdag 17/5 04:30

Stakset möter unga i Clara kyrka

Ungdomsmöte. UMU bjuder in till ekumeniskt ungdomsmöte i S:ta Clara kyrka i Stockholm onsdagen den 18 maj.... måndag 16/5 20:00

Religionsfriheten får aldrig dribblas bort

Gästkrönika Religionsfriheten har kommit på tapeten efter påskhelgens kravaller på grund av koranbränning. Det... tisdag 17/5 00:00

Må antikristliga ”statyer” falla i vårt land

Bönekrönika Varje år vid denna tid blir jag lika förundrad över vad som sker i naturen. Att det på några dagar... tisdag 17/5 00:00

Stegrande rysk ilska över svensk-finskt Natobesked

Nato. Sveriges och Finlands planer på att gå med i Nato är ett ”allvarligt misstag”, säger Rysslands vice... måndag 16/5 15:50

Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
Följ Världen idag i sociala medier