Men var nu starka och låt inte modet falla, för ert arbete ska få sin lön.
2 Krönikeboken 15:7

Världen idag

Foto: Anders Wiklund/TT

Alkoholforskare säger nej till söndagsöppet på Systembolaget

Förslaget om söndagsöppet på Systembolaget har framförts på nytt. Men bland experter är man kritisk till idén.

Nyheter · Publicerad 00:00, 22 jul 2015

Diskussionen om det svenska alkoholmonopolet kommer upp till diskussion med jämna mellanrum. Och det senaste utspelet, om att låta Systembolaget ha öppet också på söndagar, har även det framförts tidigare.

Den här gången var det Carl B Hamilton, före detta riksdagsledamot och styrelseledamot i Systembolaget, som på DN Debatt tog strid för en ändring och menade att bolaget ska erbjuda bekvämlighet.

Men någon diskussion om att förverkliga förslaget pågår inte.

- Förslaget är ett debattutspel från Carl B Hamilton som politiskt aktiv och inte som styrelseledamot. Frågan om söndagsöppet har inte diskuterats av Systembolagets styrelse och det är heller inte en fråga som drivs av ledningen, säger pressekreterare Therese Elmgren till DN.

- Man vet sedan tidigare att det finns riskgrupper som ökar sin konsumtion om man ökar öppettiderna, då ska man ha ganska starka skäl innan man går den vägen, säger socialutskottets ordförande Emma Henriksson (KD) till tidningen.

Och även bland forskarna menar man att det vore en dålig idé att utöka Systembolagets öppettider.

- En klassisk marknadsprincip är att ökad tillgång ger större efterfrågan. Om man följer totalkonsumtionsteorin leder det också till större alkoholskador, ju mer ett samhälle dricker desto större skador får det, säger Jenny Cisneros Örnberg.

Det troliga är enligt henne att söndagsöppet leder till direktkonsumtion på helgslutet.
– Jag tror inte folk kommer att handla söndagsvin för att bunkra upp till nästa fredag, säger Jenny Cisneros Örnberg.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se 

Tålamod och Andens verk lyftes under Pingst Pastor

Pingst Pastor. I veckan möttes flera hundra svenska pingstpastorer för en digital nätverksträff. Daniel Alm,... lördag 16/1 16:00

Ravi Zacharias tros ha begått sexuella övergrepp

Avslöjande. Den kände och uppskattade apologeten Ravi Zacharias som avled förra året har anklagats för sexuella... lördag 16/1 11:00

Joggande judinna mördad – ett offer för tystnadskultur

Israelkommentar Den 20 december 2020 är israeliska sexbarnsmamman Esther Horgan ute på sin vanliga joggingrunda.... torsdag 14/1 00:00