Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Fyraåriga Alida Liljelyck och lillasyster Britta, 2 och ett halvt år, gör pärlarmband som de säljer till förmån för Livets ords arbete i Irak. Foto: Emelie Liljelyck

Alida, 4, säljer armband för Iraks barn

Alida Liljelyck är bara fyra år, men redan en insamlare av rang. Genom att göra pärlarmband, och sälja dem för det köparen vill ge, har hon kunnat skänka 4 000 kronor till Livets ords hjälparbete i Syrien och Irak.

Nyheter · Publicerad 00:00, 5 jun 2015

– Vi har pärlor i varenda springa i golvet, säger Alidas mamma Emelie Liljelyck, som tillsammans med lillasyster Britta assisterar i pysslet.

Insamlingsprojektet började i februari, då Alida vid kvällsbönen började fundera över hur hon kunde hjälpa barnen i Syrien och Irak.

– Först tyckte Alida att vi kunde cykla dit och ge dem leksaker. När hon insåg att det var lite långt, föreslog hon att man kunde kasta ner dem från flygplan istället, berättar Emilie Liljelyck.

Hon föreslog sin dotter att hon kunde rita teckningar och sedan försöka sälja till förmån för barnen i Syrien och Irak.

Sagt och gjort. Och när familjen sålt Alidas teckningar till grannar, släkt och vänner för 500 kronor, var frågan vad man skulle göra med pengarna.

– Då slog det mig plötsligt att vår egen församling skulle resa ner dagen därpå till Irak med ett team, berättar Emelie Liljelyck.

– Så jag ringde vår barnansvariga Anette Axelsson, som visade sig vara på väg att köpa kritor till barnen. Då blev det så att vi betalade för kritorna med våra pengar.

Alida tyckte det var spännande att "hennes" kritor kom till användning i flyktinglägren, och ville fortsätta samla in pengar till barnen i Irak. Nu började hon att göra pärlarmband istället, till glädje för många i omgivningen.

Fram tills i söndags hade hon fått in 4 000 kronor genom att sälja armbanden för valfri summa.

– När Anette höll offertalet tog hon upp Alida på scen, och då dubblades den summan lite drygt, berättar Emelie Liljelyck stolt, och tillägger att Alida tyckte det var "roligt och häftigt" att vara med.

De gåvor på Livets ords kollektkonto som märks med namnet "Alida" kommer i första hand att gå till insatser för barn i samband med Livets ords nästa resa till Irak, i september – bland annat kritor, papper, mjukisdjur och fotbollar.

I det flyktingläger som Livets ords barnteam besökte i februari i år, och dit man återvänder i höst, finns omkring 2000 barn. Många lider av utdragna infektioner, högt blodtryck och olika krisreaktioner. Samtidigt är de vuxna i lägret svårt traumatiserade.

Teamet lekte med med barnen, anordnade tävlingar och spelade fotboll, berättar Anette Axelsson.

– En präst välkomnade oss till ett av flyktinglägren med orden: "Dessa människor kommer så småningom glömma ansiktena på sina förövare. Men de kommer aldrig att glömma er som kom och visade medmänsklighet och hopp när de var i sin djupaste nöd".

Alida Liljelyck är långt ifrån ensam bland Sveriges barn om att ha nöd för barn i andra länder. I Sävsjö bor hennes sjuårige kompis David Ek, som genom sina teckningar samlat in 20 000 kronor till Love Nepal. Men det är en helt annan historia.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

”De kristna är Mellanösterns hopp”

Mellanöstern. Boenden i ruiner, skyhöga matkostnader och muslimska grannar som radikaliserats. Det är vad många kristna återvändare möter i Syrien och Irak. Trots...

Bejakar prostitution – hyllas av politiker

Ledare Margot Wallström skrev den 8 juli på sin Facebooksida om hur hon följt med poliser och socialarbetare ner i den undre världen och hur hon upplevde...

Trump mötte människor som förföljts för sin tro

USA. Förföljda troende från ett tiotal olika länder besökte nyligen USA:s president Donald Trump. Några tackade presidenten för hans administrations...