Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Spillrorna av den kyrka i Tizi Ouzou som islamistmobben först plundrade, sedan brände ner i januari 2010. Foto: Ouahab Hebbat / AP / Scanpix

Algeriska kristna under hård press

Protestanterna i Algeriet är under hård press. De har länge krävt att få tillbaka de kyrkor som har konfiskerats och nu används till annat. Men hittills har alla vädjanden klingat ohörda.

Nyheter · Publicerad 16:00, 3 jul 2013

På Open Doors Internationals lista över världens 50 mest kristendomsfientliga länder, ligger Algeriet på plats 29. Orga­nisationen förklarar det ökande trycket på den kristna minoriteten – mindre än en procent av landets 38 miljoner invånare – med att regionen har islamiserats i efterdyningarna av arabvåren.

Fientligheten, som tar sig allt mer aggressiva uttryck, är protestanterna väl förtrogna med. Diskriminering, förföljelse och rättsprocesser har blivit en del av vardagen för Algeriets protestantiska kyrka, Eglise protestante d'Algerie,  EPA, vars rötter i landet går tillbaka till den franska kolonialtiden. Algeriet stod under franskt styre mellan 1830 och 1962 och under den tiden byggdes också många kyrkor.
Men i och med självständigheten blev verkligheten en annan: flera av kyrkorna beslagtogs för att användas till helt andra ändamål. Så förvandlades till exempel kyrkan i Mostaganem, en hamnstad i nordvästra Algeriet, till sjukhus 1976. 2012 flyttade kliniken till andra lokaler och hos EPA tändes hoppet om att byggnaden skulle kunna renoveras och åter bli kyrka. Men så blev det inte.
– I stället för att lämna den tillbaka till oss, har myndigheterna gett den till en välgörenhetsorganisation, säger ordföranden för den protestantiska kyrkan, pastor Mustapha Krim, till World Watch Monitor.

Mostaganemskyrkans öde är ingen isolerad företeelse. I landets nordöstra del ligger staden Béjaïa och kyrkan där, som också tillhörde EPA, gav myndigheterna till en fackföreningen efter att pastorn på grund av sjukdom tvingades återvända till Frankrike.
För bara ett par år sedan beordrade guvernören i Béjaïa­provinsen – med stöd av lagen – att sju protestantiska kyrkor skulle stängas, eftersom de ägnade sig åt "olaglig verksamhet." Något tidigare plundrades den då nyrenoverade Tafatkyrkan i Tizi Ouzou i norra Algeriet av en rasande islamistmobb, som sedan också stack byggnaden i brand.

Pastor Krim berättar att han redan 2003 började kontakta olika instanser, från guvernör och ända upp till presidenten för att få tillbaka kyrkorna, men att han hela tiden har mötts av tystnad. EPA har även vänt sig till domstol, med lika klent resultat.
– Domaren gör inte sitt jobb. Varje gång hävdar han att det fattas någon handling, men vår advokat har hela tiden haft alla nödvändiga dokument, säger han.
Frågan om kyrkan i Béjaïa ligger nu i en högre domstol, men något snabbt avgörande är inte att vänta, enligt EPA:s advokat. De två protestantiska församlingarna i staden får numera hålla gudstjänster i trånga lokaler i en kontorsbyggnad.

Grundlagen garanterar algerierna samvetsfrihet och det finns också en förordning om religionsfrihet. Men en annan lag från 2006 förbjuder handlingar som "syftar till att omvända en muslim till en annan religion" – och med stöd av den har många kristna dömts till fängelse upp till fem år och/eller böter på upp till 10 000 euro, cirka 85 000 svenska kronor.
Flera av rättsfallen har dragit ut ordentlig på tiden; 2008 anklagades den kristna läraren Habiba Kouider för illegalt innehav av biblar. Fallet, som fick stor medie­uppmärksamhet och hård kritik av både EU-parlamentet och Amnesty International, är ännu inte avslutat.

Annica Skenberg
redaktionen@varldenidag.se

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier